Webnoviny - Svet

Štátna pokladnica vlani odviedla do rozpočtu 5,3 mil. eur

WEBNOVINY.SK

Foto: Ilustračné foto: SITABRATISLAVA 19. mája (WEBNOVINY) – Štátna pokladnica, ktorá spravuje účty subjektov štátnej a verejnej správy a plní funkciu banky pre štátne a verejné organizácie, previedla v minulom roku do štátneho rozpočtu príjmy z finančnej činnosti v celkovej sume 5,3 mil. eur. Oproti roku 2009 je to pokles o 13,1 mil. eur a oproti predkrízovému roku 2008 dokonca o vyše 120 mil. eur. "Príjmy ovplyvnil predovšetkým nepriaznivý vývoj externého prostredia v podobe pretrvávania nízkych úrokových sadzieb na medzibankovom trhu a tiež na účtoch klientov Štátnej pokladnice,“ odôvodňuje pokles vo výročnej správe pokladnica.

Ku koncu minulého roka bolo pritom v systéme štátnej pokladnice pripojených celkom 1 953 aktívnych klientov a 5 932 aktívnych užívateľov. Oproti roku 2009 tak počet klientov pokladnice stúpol až o 188, čo súviselo predovšetkým s kompletným pripojením ďalšieho samosprávneho kraja spolu s jeho rozpočtovými a príspevkovými organizáciami do systému štátnej pokladnice, ako aj s organizačnými zmenami v ústrednej štátnej správe. "V strednodobom horizonte sa uvažuje s nárastom počtu aktívnych klientov a to jednak v súvislosti so zapojením ďalších samosprávnych krajov a ich organizácií, a tiež s možnosťou rýchlejšieho a jednoduchšieho zapojenia dobrovoľných klientov do systému štátnej pokladnice,“ konštatuje sa v správe. V roku 2010 spracovala Štátna pokladnica celkovo 39,1 mil. transakcií. Z toho takmer 39 mil. tvorili tuzemské transakcie a 160,3 tis. zahraničné prevody prostredníctvom sprostredkujúcej banky. Okrem toho zabezpečila aj bezmála 8 tis. prevodov cez platobný systém Target 2. Celkový počet spracovaných položiek v Štátnej pokladnici tak v minulom roku stúpol o 2,2 % pri náraste počtu tuzemských transakcií o 2,1 % a zahraničných prevodov o 10,8 %.

Štátna pokladnica začala svoju činnosť od roku 2004. Je orgánom štátnej správy, ktorý zabezpečuje realizáciu rozpočtov svojich klientov a centralizáciu príjmov verejnej správy. Klientmi pokladnice sú totiž ústredné orgány štátnej správy, rozpočtové a príspevkové organizácie v ich pôsobnosti, verejnoprávne inštitúcie a úrady vyšších územných celkov. V minulom roku pracovalo v Štátnej pokladnici, ktorá hospodárila s výdavkami 3,5 mil. eur, 104 ľudí.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM