Správy

Štátna školská inšpekcia sa činila: V minulom školskom roku vykonala takmer 2000 inšpekcií

Štátna školská inšpekcia (ŠŠI) v školskom roku 2016/2017 vykonala 1978 inšpekcií v školských zariadeniach.

Ilustračný obrázok k článku Štátna školská inšpekcia sa činila: V minulom školskom roku vykonala takmer 2000 inšpekcií
Zdroj: TASR

Kontrolovaných bolo 1648 štátnych škôl, 147 cirkevných a 183 súkromných. Vyplýva to z Správy o stave a úrovni výchovy v školách a školských zariadeniach v SR v školskom roku 2016/2017.

Na základe podnetov bolo vykonaných 33 inšpekcií s rôznym predmetom kontroly. Na požiadanie rezortu školstva ŠŠI vykonala osem inšpekcií v jazykových školách s cieľom overiť plnenie podmienok na získavanie oprávnenia vykonávať štátne jazykové skúšky. Kontroly sa realizovali aj v školách s vyučovacím jazykom národností, bolo ich 226.

Zo správy vyplýva, že z celkového počtu inšpekcií bolo vykonaných 245 v materských školách, 824 v základných školách, 787 v stredných školách, 75 v školách pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami a školských zariadeniach výchovného poradenstva a prevencie, 34 v základných umeleckých školách, osem v jazykových školách a päť v školských kluboch detí. Na základe požiadavky rezortu školstva sa vykonali inšpekcie aj v základných umeleckých školách na kontrolu základného a odporúčaného materiálno-technického a priestorového zabezpečenia výchovno-vzdelávacieho procesu. „Zo zistení vyplynulo, že 74 percent kontrolovaných pracovísk spĺňa priestorové a 56 percent materiálno-technické zabezpečenie. Najväčšie nedostatky boli zistené vo výtvarnom, literárno-dramatickom a tanečnom odbore,“ uvádza sa v materiáli.

Školskí inšpektori uskutočnili 421 kontrol, ktoré sa zameriavali na kontrolu odstránenia zistených nedostatkov a ich príčin. Skontrolovali plnenie 3168 uplatnených opatrení, z ktorých riaditelia škôl a školských zariadení splnili 84,7 percent.

Inšpektori realizovali spolu 10 750 hospitácií – 1919 v materských školách, 7031 v základných školách a 1800 na stredných školách.

V prípade materských škôl priniesli inšpekcie pozitívne zistenia, že školy podporujú aktívny pohyb detí rozmanitými spôsobmi, vedú ich k samoobslužným činnostiam, venujú pozornosť vytváraniu priaznivej atmosféry a podpore komunikovania detí a tiež inšpirujú ich k získavaniu a uplatňovaniu skúseností. Rezervy sa ukázali vo využívaní hry ako základného prostriedku výchovy a vzdelávania či uplatňovaní zážitkového učenia sa detí s dôrazom na experimentovanie a bádanie.

Základné školy boli pozitívne hodnotené za využívanie disponibilných predmetov na profiláciu školy, zriaďovanie záujmových útvarov pre žiakov i zapojenie sa do projektu Teach for Slovakia. K zisteným nedostatkom patria nedostatočné realizovanie výchovy a vzdelávania podľa školských vzdelávacích programov, nedôsledné vykonávanie vnútornej kontrolnej činnosti zo strany vedenia školy, rezervy vo vytváraní podnetného a podporujúceho prostredia pre žiakov i pedagógov, ako aj problémy so zabezpečením odbornosti vyučovania.

Pri stredných školách inšpekcia vyzdvihla formovanie pozitívnych hodnotových postojov jednotlivcov, podporovanie ich záujmov prostredníctvom školských i mimoškolských aktivít, pozitívny prístup vedenia škôl k ďalšiemu vzdelávaniu pedagógov, ako aj dobrú spoluprácu s právnickými i fyzickými osobami pri zabezpečovaní praktickej prípravy žiakov. K oblasti vyžadujúcim zlepšenie ŠŠI zaradila nedostatočnú podporu bádateľského a tvorivého prístupu žiakov, slabšie motivovanie žiakov k zodpovednosti za svoje vzdelanie i rezervy vo vytváraní účinných nástrojov na podporu žiakov menej úspešných vo vzdelávaní.

Stredné odborné školy na základe kontrolnej činnosti ŠŠI vo väčšine prípadov zaistili priaznivé priestorové podmienky a vhodné vybavenie pre výučbu teoretických predmetov, až v polovici z nich však boli objavené problémy s materiálno-technických zabezpečením praktického vyučovania v škole.

Informatívnou správou sa vo štvrtok mal zaoberať Výbor NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, ale rokovanie bolo počas tohto bodu prerušené. Dôvodom bol avizovaný skorší odchod štátneho tajomníka rezortu školstva Petra Krajňáka, ktorý bol zároveň predkladateľom správy. Členovia výboru sa budú týmto bodom zaoberať v apríli.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM