Rastislav Búgel Správy

Štátne nemocnice by mohli prejsť na bezplatné parkovanie pre pacientov

Platenému parkovaniu v štátnych nemocniciach by mohlo odzvoniť.

Ilustračný obrázok k článku Štátne nemocnice by mohli prejsť na bezplatné parkovanie pre pacientov
Zdroj: ruzomberok.dnes24.sk

Parkoviská pred nemocnicami, na ktoré má dosah ministerstvo zdravotníctva, by mohli byť pre pacientov týchto zdravotníckych zariadení bezplatné. Oznámil to dnes minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD) po rokovaní s predstaviteľmi občianskych aktivít s názvom „Hore rampy bez platenia“.

Bezplatné parkovanie

Obe strany sa dohodli, že ministerstvo pripraví v priebehu dvoch týždňov konkrétny návrh, ktorý následne prerokujú. „V rámci 16 nemocníc v pôsobnosti ministerstva so spoplatneným parkovaním chceme urobiť isté zjednotenie systému dostupnosti bezodplatného parkovania pre pacientov,“ ozrejmil Drucker na spoločnom brífingu.

Šéf rezortu sa podľa jeho slov spolu s aktivistami zhodli na neprijateľnosti súčasného stavu. „Dlhodobo zastávame rovnaký názor, že parkoviská pri nemocniciach majú slúžiť predovšetkým pacientom, v druhom kroku zdravotníckemu personálu,“ uviedol Drucker, ktorý zdôraznil, že parkoviská by nemali slúžiť na ekonomickú činnosť nemocníc.

Dve desiatky spoplatnených parkovísk

Ministerstvo má kompetenčne pod sebou celkom 58 parkovísk pred nemocnicami, na vyše 20 z nich je v súčasnosti spoplatnené parkovanie. Šesť parkovísk z toho má v rukách súkromný koncesionár. „Budeme v rámci štatutárnych orgánov rokovať individuálne o každom jednom právnom vzťahu a o krokoch, ktoré ideme podnikať,“ doplnil minister.

Koordinátor občianskych aktivít proti spoplatneniu parkovísk pred nemocnicami Miroslav Kollár označil rokovanie za veľmi pozitívne. „Došli sme k spoločnému modus vivendi v tom, že budeme sa snažiť veci riešiť. Po prvý raz ministerstvo zdravotníctva prejavilo ochotu,“ zhodnotil schôdzku Kollár.

Aktivisti navrhli ministrovi, aby priamym pokynom zrušil poplatky pre pacientov na parkoviskách, ktoré prevádzkujú nemocnice. Na parkoviskách, ktoré držia v rukách súkromní koncesionári, by sa mal snažiť podľa nich dohodnúť na ukončení zmlúv.

Ak by sa to nepodarilo, navrhujú presadiť zmenu zákonov, ktorá by bezplatné parkovanie pred nemocnicami zaviedla. O novele rokoval parlament už dvakrát, predkladali ju poslanci dnes koaličnej strany Most-Híd.

Dostupné parkovanie

Ministerstvo má doriešiť detaily, okrem iného dĺžku časového intervalu pre bezplatné parkovanie pacientov. „Základným princípom je, aby pacienti, ktorí prichádzajú, mali k dispozícii dostupnosť parkovania. Veľmi príbuzná kategória sú zamestnanci, či vieme a aký objem vyhradiť pre nich, ďalšia podskupina sú návštevy a posledná skupina sú tí, ktorí využívajú parkovanie na iný účel,“ predznačil Drucker, čo bude ministerstvo posudzovať.

Minister nedávno vyhodnotil ako sporný postup Slovenskej zdravotníckej univerzity (SZU), ktorá uzatvorila koncesnú zmluvu na parkovanie za viac ako 4,8 milióna eur. V tejto súvislosti podal aj trestné oznámenie. Novozriadený ministerský úrad pre riadenie podriadených organizácií vykonal analýzy koncesných zmlúv uzavretých nemocnicami. Viaceré označil za nevýhodné.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM