Anton Hrachovský Správy

Štátne nemocnice, ktoré môžu čerpať eurofondy, potvrdili svoj záujem

Jednou z nemocníc, ktoré majú nárok na peniaze z eurofondov, je tá v Nových Zámkoch. Jej vedenie už potvrdilo záujem.

Ilustračný obrázok k článku Štátne nemocnice, ktoré môžu čerpať eurofondy, potvrdili svoj záujem
Foto: Anton Hrachovský

Štyri nemocnice, ktoré spomedzi štátnych ako jediné spĺňajú podmienky na čerpanie eurofondov, sa budú uchádzať o európske peniaze. Všetky potvrdili, že v rámci aktuálnej výzvy ministerstva zdravotníctva predložia projekty. Výška finančného príspevku môže dosiahnuť až 15 miliónov eur. Peniaze by nemocnice využili na obnovu urgentov či operačných sál. Jednou zo spomínaných štyroch nemocníc je Fakultná nemocnica s poliklinikou v Nových Zámkoch. Ďalšími sú Detská fakultná nemocnica s poliklinikou v Banskej Bystrici, Nemocnica Poprad a Fakultná nemocnica Nitra.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Nové Zámky sa plánuje prihlásiť do projektu na rekonštrukciu monobloku. „Máme záujem uchádzať sa o investície vo výške 15 miliónov eur,“ prezradila jej hovorkyňa Ľubica Juríková.

O eurofondy sa môžu v rámci aktuálnej výzvy ministerstva uchádzať len spomínané štyri štátne nemocnice. Ostatné odstavili od európskych peňazí dlhy. Na rekonštrukcie nemocníc možno z eurofondov využiť takmer 160 miliónov eur. V prvom kole výzvy, ktorú rezort spustil koncom mája, ponúka 70 miliónov eur. Ďalších asi 90 miliónov eur je určených pre budúcoročnú výzvu. O peniaze sa môže celkovo uchádzať 44 nemocníc vrátane neštátnych s výnimkou bratislavských. Nesmú však mať podnikové ťažkosti.

Nemocnice môžu peniaze použiť na rekonštrukciu budov, budovanie urgentov či na nákup zdravotníckej techniky. V rámci jedného projektu možno žiadať maximálne 15 miliónov eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM