Správy Politika

Štátny rozpočet SCHVÁLILI: Romana Tabák od radosti VYSTRELILA konfety a VYPLAŠILA poslancov

Parlament vo štvrtok schválil štátny rozpočet na budúci rok. Za zákon roka zahlasovalo 93 zo 136 prítomných poslancov.

Ilustračný obrázok k článku Štátny rozpočet SCHVÁLILI: Romana Tabák od radosti VYSTRELILA konfety a VYPLAŠILA poslancov
Zdroj: TASR/Jakub Kotian , Unsplash.com

Potvrdila sa tak dohoda koaličných strán OĽANO, Sme rodina, Za ľudí s opozičnou SaS o podpore rozpočtu. Spolu s ním vzalo plénum na vedomie rozpočet verejnej správy na nasledujúce tri roky.

Deficit vzrastie

Deficit verejných financií SR by mal v budúcom roku vzrásť na 6,44 % hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných takmer 5 %. Deficit očistený o dočasné vplyvy budúci rok zodpovedá úrovni 3,1 % HDP, čo je blízko odhadu aktuálneho roka (2,9 % HDP).

Príjmy štátneho rozpočtu majú predstavovať 26,699 miliardy eur a výdavky 35,041 miliardy eur. Hotovostný schodok rozpočtu má v budúcom roku dosiahnuť 8,3 miliardy eur.

Celkové príjmy verejnej správy by mali v budúcom roku dosiahnuť 50,579 miliardy eur a výdavky 58,451 miliardy eur, s deficitom na úrovni 7,9 miliardy eur.

Tabák strieľala konfety

Priamo v zákone o štátnom rozpočte je určený limit verejných výdavkov na budúci rok, a to vo výške 41,321 miliardy eur. Počas roka môže byť nahradený limitom vypočítaným Radou pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu, ktorý poslanci k rozpočtu schválili.

Udalosť v parlamente sprevádzala bizarnosť, o ktorú sa postarala poslankyňa Romana Tabák (Sme rodina) hneď po tom, ako rozpočet schválili.

Tabák vystrelila konfety, čím vyplašila viacerých poslancov. Jej stranícky šéf a zároveň predseda parlamentu Boris Kollár hovorí, že tento počin sa bude riešiť na výbore.

„Pani poslankyňa, budete riešená na výbore za nedovolené prostriedky v pléne,“ reagoval Kollár so smiechom.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM