Anton Hrachovský Rôzne

Štátny tajomník chce zvýšiť príplatok za nočnú prácu: O koľko by mohol narásť?

Príplatok za nočnú prácu by mohol byť na úrovni 50 % minimálnej hodinovej mzdy. Stúpnuť by tak mal zo súčasných 20 %. Avizoval to štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš.

Ilustračný obrázok k článku Štátny tajomník chce zvýšiť príplatok za nočnú prácu: O koľko by mohol narásť?
Zdroj: TASR

Príplatok za nočnú prácu by mohol byť na úrovni 50 % minimálnej hodinovej mzdy. Stúpnuť by tak mal zo súčasných 20 %. V dnešnej diskusnej relácii TA3 V Politike to avizoval štátny tajomník rezortu práce Branislav Ondruš.

Máme množstvo pracujúcich v noci

Podľa neho je potrebné zvyšovanie tohto príplatku, pretože Slovensko patrí medzi krajiny s najväčším podielom v noci pracujúcich zamestnancov v rámci krajín Európskej únie (EÚ). „V rámci koalície dávame dokopy parametre. My hovoríme, aby príplatok bol 50 %, teda naša predstava je, aby to bola polovica minimálnej hodinovej mzdy. Bavíme sa o nejakých dvoch alebo troch eurách,“ vyčíslil Ondruš.

Mnohé odvetvia, ako napríklad pekári, totiž potrebujú ľudí motivovať vyššími mzdami, aby boli ochotní pracovať a vyučiť sa v tomto odbore. „Sme v napätej situácii na trhu práce, keď práve zvyšovanie miezd je veľmi dôležitým motivačným faktorom, aby sme mohli udržať situáciu na trhu práce. Priestor na zvyšovanie platov tu jednoznačne je. Potrebujeme zastaviť prepad podielu miezd na hrubom domácom produkte a potrebujeme tlačiť zamestnávateľov k tomu, aby sa zisky férovejšie rozdeľovali medzi zamestnancov a firmy,“ tvrdí Ondruš.

Treba odbory

Zároveň však pripustil, že je rozdiel, či ide o malú, alebo veľkú firmu. „Práve preto systematicky posilňujeme kolektívne vyjednávanie. Ukazuje sa, že tam, kde sú odbory, mzdy sú vyššie o 18 % až 20 %, v niektorých odvetviach ako v strojárstve je ten rozdiel až 25 %. Aj takýmto spôsobom vytvárame priestor, aby zamestnanci mohli lepšie zarábať,“ uviedol Ondruš.

Názor Jozefa Mihála z opozície

Opozičný poslanec Jozef Mihál (nezaradený) podporuje zavádzanie príplatkov za prácu počas nedele, ale aj zvyšovanie nočných príplatkov. Upozornil však na to, že mnohé firmy príplatky dávajú. „Toto je taká agenda, že vláda navrhuje niečo, čo v praxi už vlastne zavedené je. Problém je, že sú tu skutočne niektorí zamestnávatelia, ktorí idú nadoraz, majú skrátka vypočítané každé euro,“ podotkol Mihál.

Nie je preto podľa neho vylúčené, že zdražejú pekárenské výrobky, keďže práve pekári avizovali, že zavádzanie opatrení v oblasti príplatkov bude mať na nich negatívny vplyv. „V niektorých prípadoch to bude vo firmách predstavovať problémy a zrejme rast cien,“ očakáva Mihál. Je ale zástancom toho, aby ľudia dostávali vyššie príplatky za prácu v noci, podporuje aj odbory vo firmách. V oblasti čistých príjmov, ale vláda robí podľa neho málo.

„Daňové zaťaženie nepriamo stúpa, pretože stagnujú odpočítateľné položky. Vy, ako zástupca štátu, k rastu platov neprispievate, prispievajú k tomu zamestnávatelia a zamestnanci svojou aktivitou,“ adresoval v diskusii Ondrušovi Mihál.

Štátny tajomník tieto tvrdenia odmieta. „Dnes je dokázané, že rast minimálnej mzdy vytvára tlak aj na ďalšie mzdy. Keď rastú minimálne príjmy. Štát má obmedzené možnosti vplývať na výšky miezd. Práve preto využívame nástroje, ktoré máme a minimálna mzda je práve týmto nástrojom,“ dodal Ondruš.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM