Barbara Dallosová Regióny

Stavbu hotela zastavil nález: Ukrytú štôlňu chcú sprístupniť aj návštevníkom

Popod hotel, ktorý rastie v centre historického mestečka, vedie stáročná štôlňa. Kvôli jej nálezu museli pozastaviť práce, v budúcnosti by ju mohli vidieť aj návštevníci.

Ilustračný obrázok k článku Stavbu hotela zastavil nález: Ukrytú štôlňu chcú sprístupniť aj návštevníkom
Zdroj: TASR

Výstavbu nového hotela, ktorý vyrastá v historickom centre Banskej Štiavnice, pred časom na 20 dní pozastavili pre nález banskej štôlne zo 17. storočia. Prevažná časť štôlne, ktorá pôvodne slúžila ako banské dielo a neskôr ako klasická pivnica, je dnes už zavalená. Spoločnosť ERB, ktorá hotel v centre mesta stavia, plánuje časť banského diela v budúcnosti sprístupniť.

Skrytých štôlní môže byť aj 150

,,O existencii štôlne sme vedeli, je uvedená v dokumentácii. Nezavalená časť tohto diela je kompletne zdokumentovaná," priblížil konateľ spoločnosti ERB Eduard Rada.

Ako ďalej uviedol, štôlňa pôvodne v 17. storočí slúžila ako banské dielo, neskôr ako klasická pivnica a sklad. Takýchto diel, ktoré boli kedysi súčasťou takmer každého domu, je v Banskej Štiavnici podľa jeho slov možno aj 150. Pôvodná dĺžka štôlne a pivnice bola približne 60 metrov. V súčasnosti sú však dve tretiny tohto diela zavalené. Zával vznikol pravdepodobne v 19. storočí, no a k čiastočnému závalu došlo aj v 80. rokoch minulého storočia.

Anna Faturová z Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Banská Bystrica, pracovisko Banská Štiavnica, uviedla, že na objekte bol v roku 1998 realizovaný pamiatkový výskum. ,,V čase jeho realizácie však z dôvodu závalu neboli priestory banského diela prístupné a nebolo ich možné zodpovedne vyhodnotiť," dodala. Zároveň potvrdila, že ide pravdepodobne o tzv. malé banské dielo, ktoré je typickou súčasťou takmer každého meštianskeho domu v Banskej Štiavnici. Išlo o súkromné štôlne, ktorých cieľom bolo dosiahnuť zlatonosnú rudnú žilu. V neskoršom období boli tieto štôlne prispôsobované a menené na pivničné priestory.

Štôlňu chcú sprístupniť

,,Na diele prebehlo šetrenie stavu, ktorý sme nahlásili KPÚ Banská Bystrica – pracovisko Banská Štiavnica. Po dôkladnom posúdení archeologickou službou, ako aj pracovníkmi KPÚ, statikom a hlavným projektantom, po 20-dňovej zastávke aktuálne opäť pokračujeme v budovaní stavby," dodal Rada.

Konateľ spoločnosti zároveň potvrdil, že po dokončení hotela uvažujú o sprístupnení časti diela pre jeho návštevníkov. Naznačil, že od hotela bude oddelená sklenenou stenou v podzemnej garáži.

,,S projektantmi vypracujeme pre KPÚ návrh takého riešenia sprístupnenia tejto štôlne, aby zodpovedal bezpečnej prevádzke," dodal v tejto súvislosti Rada s tým, že kolaudácia hotela by mala byť v marci 2018.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM