Správy Regióny

Stavebné projekty mesta Spišská Nová Ves: Obnovou prejde Reduta aj budova Radnice

Stavebné projekty naplánované na rok 2019 sa majú dotknúť všetkých častí mesta. Opravou prejdú známe budovy, no naplánované sú aj nové projekty.

Ilustračný obrázok k článku Stavebné projekty mesta Spišská Nová Ves: Obnovou prejde Reduta aj budova Radnice
Zdroj: Dnes24.sk

Medzi priority nášho mesta patrí podľa slov kompetentných i jedna z najvýznamnejších budov v centre – Reduta. Čaká ju najmä výmena otvorových konštrukcií, obnova fasády, strešného plášťa, sanácia zavlhnutých murív a sokla, ale aj reštavrátorské práce a komplexná obnova.

„Sme vo fáze spracovania projektu a prípravy realizácie výmeny otvorových konštrukcií. Oprava čaká aj na budovu Radnice, kde musíme obnoviť štukové rímsy, z ktorých v súčasnosti vypadáva murivo na chodník,“ povedal vedúci oddelenia územného plánovania a stavebného poriadku MsÚ Teodor Štubňa.

Ďalšie projekty

Mesto pripravuje podľa jeho slov aj ďalšie projekty. V súčasnosti sa napríklad tvorí zadanie projektu domu smútku na novom cintoríne. Mesto disponuje taktiež projektmi na parkoviská na sídlisku Západ I – Duklianska ulica a na sídlisku Východ, kde, ako dodal, je potrebné schváliť financovanie a doriešiť realizačné detaily. Dukliansku ulicu čaká rekonštrukcia cyklochodníka a dopravného značenia cyklopruhu v smere na sídlisko Západ a späť.

Podľa slov primátora Pavla Bečarika, v súčasnosti sa pracuje aj na projekte cyklostanovísk na železničnej a autobusovej stanici. „Rozhodli sme sa uchádzať o všetky dostupné externé zdroje, ktoré umožnia zlepšiť život v meste,“ doplnil primátor. Snahou mesta je zapojiť sa aj do projektov pre rómske komunity.

„Nový úvodný projekt komunitného centra na Podskale je v prípravnej fáze, kedy sa vysporiadavajú pozemky. Ďalšie komunitné centrum s materskou školou by mohlo vzniknúť vo Viľčurni, tu takisto pracujeme na projekte. Pri realizácii vodovodu a kanalizácie na Potočnej ulici aktualizujeme stavebný projekt a inžiniersku činnosť,“ priblížil plány T. Štubňa.

Aj nové ihrisko

Zmien sa majú dočkať aj ďalšie mestské časti. „V Novoveskej Hute zateplíme v roku 2019 požiarnu zbrojnicu a postavíme nové detské ihrisko. V prípade schválenia mestským zastupiteľstvom môžeme pristúpiť aj k zatepleniu Materskej školy na Lipovej ulici,“ ozrejmil primátor s tým, že výstavba sa dotkne aj našich športovísk. „Pokračujeme v rekonštrukcii futbalového štadióna, v športovej hale, na zimnom štadióne a plavárni by sme radi pristúpili k zníženiu energetickej náročnosti, zatepleniu budov a inštalovaniu kogeneračných jednotiek. V súčasnosti tieto stavebné projekty pripravujeme,“ priblížil.

V tomto roku sa podľa hlavy mesta dočkáme aj rozšírenia odstavnej parkovacej plochy zo štrkodrvy na Grajnári. „Investície bude potrebné prerokovať v komisii výstavby a spolu s mestským zastupiteľstvom určiť, čo sme schopní realizovať v tomto roku a čo až v nasledujúcom období,“ uzavrel primátor Spišskej Novej Vsi.

zdroj info: Ičko 3/19

Sledujte nás aj na našom Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Spišskej a okolia.

Historická budova Reduty je aj miestom, kde sa konávajú rôzne spoločenské udalosti. Nedávno si v jej koncertnej sále mohli zaplesať naši najmenší. Fotky z detského plesu nájdete v priloženej galérii.

Boli sme pri tom: Najmenší si v Spišskej Novej Vsi užili svoj ples
28
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM