Erik Bojničan Regióny

Štedrovečerná večera u Hlohovčanov: Tradičné verzus menej známe jedlá z nášho regiónu

Vianoce sú okrem iného sviatkom, ktorým si ctíme tradície. V mnohých rodinách tradícia prežíva z pokolenia na pokolenie. Existujú však aj také, kde štedrovečerný stôl prispôsobujú dobe či iným zvykom. Aké jedlá sú zaužívané u Hlohovčanov?

Ilustračný obrázok k článku Štedrovečerná večera u Hlohovčanov: Tradičné verzus menej známe jedlá z nášho regiónu
Zdroj: TASR

Keď zaostríme na klasickú hlohovceckú štedrovečernú večeru, tak tam určite najčastejšie nájdeme kapustnicu. Pre náš región však nie sú výnimočné ani šošovicová či rybacia polievka. Kapor a šalát patria taktiež, už medzi zaužívané jedlá v našom meste. Je to však vo všetkých rodinách rovnaké? Pýtali sme sa Hlohovčanov, aké jedlá by sme počas štedrovečernej večere našli u nich doma.

Zaužívaná klasika

Najviac Hlohovčanov nám prezradilo, že majú klasickú štedrú večeru, ktorá takpovediac patrí k nášmu regiónu. Ako prvé sa jedia oplátky s medom. Niekto si k nim dá navyše aj strúčik cesnaku.

Nasleduje vianočná kapustnica, ktorá je pôstna, teda bez mäsa. Jednoduchý recept, v ktorom figurujú kapusta, huby, smotana a krúpky si niektoré rodiny ešte vylepšujú sušenými slivkami.

Po kapustnici býva druhý chod najčastejšie vyprážaný kapor a majonézový šalát. Kapra však čoraz častejšie v ostatnej dobe začínajú nahrádzať u mnohých iné ryby. Nechýba medzi nimi treska, šťuka, sumec, losos alebo dokonca exotický žralok.

Menej známe z regiónu

Ako nám prezradila jedna z našich čitateliek, u nich doma sa robieva rybacia polievka, ktorá má pôvod v Leopldove. Ako povedala, recept sa traduje už niekoľko generácií a pochádza ešte z 19. storočia, kedy bol Leopldov Mestečkom (Újvároska).

Rybacia polievka sa robí z kapra. Hlava a vnútornosti sa nechajú povariť domäkka a vývarom z nich sa zaleje koreňová zelenina, ktorá sa najprv na drobno nakrája a osmaží. Do polievky sa oberie mäso z ryby a dochutí sa korením.

Tradičná, aj keď menej známa šošovicová polievka je taktiež v našom regióne obľúbená. Vývarom z ryby treba zaliať šošovicu, nakrájanú mrkvu, zemiaky, cibuľu a cesnak. Po tom, čo je zelenina uvarená pridá sa kyslá smotana a aby mala polievka tú správnu vianočnú chuť dá sa dochutiť lyžicou medu.

Môže vás zaujímať:

Po originálne darčeky netreba chodiť ďaleko: 5 TIPOV na výrobky z regiónu, ktoré potešia každého!

Špeciality starých mám z Hlohovca, na ktoré by bola škoda zabudnúť: Jedlá, ktoré vás zaručene dostanú

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM