Soňa Vanovčanová Rôzne Zo Slovenska

Pani Štefánia (89) oprášila unikátny recept z našich končín: Frivaldský vianočný čaj

K vianociam patria rôzne špeciality. Nielen jedlá, ale aj nápoje, ktorých sú plné obchody. Čo však pripraviť si domáci vianočný nápoj podľa receptu starých mám?

Ilustračný obrázok k článku Pani Štefánia (89) oprášila unikátny recept z našich končín: Frivaldský vianočný čaj
Zdroj: Dnes24.sk

Vianočná atmosféra na nás dýcha zo všetkých strán a prípravy na najkrajšie sviatky v roku vrcholia. Už ste napiekli tradičné medovníky, linecké pečivo či vanilkové rožteky? Alebo vám v rámci pracovného vyťaženia nezostáva na tieto tradičné domáce predvianočné povinnosti čas a radšej si ich nakúpite? Nuž, ak sa neviete zastaviť pred sviatkami, skúste si počas nich uvariť aspoň túto tradičnú dobrotu. Ingrediencie si na ňu počas jesene nazbierate vo vlastnej záhrade, nasušíte a uskladníte alebo jednoducho nakúpite. Uvarte si Frívaldský vianočný čaj!

V minulosti tento čaj varievali v Rajeckej Lesnej zo sušeného ovocia, najmä z jabĺk a sliviek. Ak bola úroda hrušiek, pridali sa do hrnca aj tie. Keď ovocie uvarili, pridali doň trochu lipového kvetu. Ten sa však nevaril dlho, podľa receptu len štyri minúty a bolo potrebné vybrať ho z hrnca von.

Ako uvádza frívaldská pamätníčka Štefánia Hundáková (89), keď bola malá, veľmi sa tešila na vianočný čaj. „Doma neboli žiadne vody ani minerálky. V obchode bolo, ale nebolo ich za čo kúpiť. Tak sa varilo (čaj), vo veľkom hrnci a kto mal chuť, ten si s naberačkou nabral do šálky a hľadali sme to uvarené ovocie. Bol to taký kyselkavý čaj,“ povedala pani Hundáková.

Na frívaldský ovocný čaj budete potrebovať: hrsť sušených jabĺk, hrsť sušených sliviek, hrsť sušených hrušiek a hrsť lipového kvetu. Najskôr uvaríte ovocie vo väčšom hrnci (5 l), keď ovocie zmäkne, pridáte lipový kvet, ktorý po 4 minútach vyberiete. Podávate ako teplý i studený nápoj sladený i nesladený.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM