Zo Slovenska

Štiavnická kalvária zažíva zlaté časy: Takáto populárna bola naposledy za Márie Terézie

Za rok sa pamiatkou premlelo takmer takmer 100 000 návštev­níkov. Kalvársky fond bilancuje a prezrádza, čo čaká vežičky nad Štiavnicou v budúcom roku.

Ilustračný obrázok k článku Štiavnická kalvária zažíva zlaté časy: Takáto populárna bola naposledy za Márie Terézie
Zdroj: OZ Kalvársky fond

Na banskoštiavnickú Kalváriu zavítalo tento rok takmer 100 000 návštev­níkov. ,,Čo nás však teší najviac, je, že sa naplno obnovil na Kalvárii liturgický život. Mali sme tu viac ako 25 omší a približne 100 krížových ciest, pričom o mnohých ani nevieme. Takýto počet podujatí tu bol za čias Márie Terézie, keď Kalvária žila naplno," skonštatoval Martin Macharik, predseda Kalvárskeho fondu.

Hoci je už obnova väčšiny objektov v areáli ukončená, na Kalvárii sa pracovalo aj tento rok. Podľa Macharika pokračovali v reštaurovaní veľkej fresky v objekte Sväté schody či odhaľovali fresky v Božom hrobe. ,,Ide o objekty, ktorú sú v zásade už z hľadiska strechy a fasád opravené. Teraz sa budeme podrobnejšie venovať umeleckým detailom v interiéroch," do­dal.

Veľkú pozornosť venujú v areáli aj opravám chodníkov, oporných múrov a zábradlí. ,,Tento rok sme namontovali vyše 200 metrov zábradlia, opravili sme viac ako 50 metrov zrúteného oporného múru," doplnil Macharik s tým, že v údržbe infraštruktúry budú pokračovať i v budúcom roku.

Obnovy sa dočká aj prístupová komunikácia vedúca do areálu od návštevníckeho centra. ,,Je na nej veľmi nepríjemný úsek podmáčaný vodou a močovkou z okolitých parciel. Takisto je na nej rozbitý asfalt," priblížil Macharik. Banskoštiavnická samospráva vyčlenila v budúcoročnom rozpočte mesta na opravu tohto úseku 150 000 eur.

Nenechajte si ujsť viac noviniek zo Žiaru a okolia a sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM