Monika Hanigovská Zo Slovenska

4 hrady v okolí Trnavy, ktoré by mal spoznať každý

V okolí Trnavy sa dajú objavovať všakovaké hrady. Komu by už neprišlo vhod vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie a vyvetrať si hlavu.

Ilustračný obrázok k článku 4 hrady v okolí Trnavy, ktoré by mal spoznať každý
Zdroj: Dnes24/TASR

V Trnavskom kraji máme niekoľko zaujímavých hradov. My vám teraz prinášame štyri tipy, ktoré možno zlákajú na pekný výlet aj práve vás.

Zrúcanina Korlátka

Zrúcanina hradu sa nachádza v zelenom náručí Malých Karpát, približne 2 km od obce Cerová. Okrem ľahkej dostupnosti ponúka oblasť mnohé príťažlivé aktivity – a to v blízkosti samotného hradu.

Objekt patril k pevnostiam, ktoré zabezpečovali dôležité komunikácie, známe pod názvom Česká cesta. Podľa podrobnej informačnej tabuli, ktorá sa nachádza pod majestátnou zrúcaninou bola prvá vierohodná zmienka o hrade zaznamenaná z druhej polovice 13. storočia, kedy bola majetkom kráľa.

Prečítajte si:V Kamennom mlyne pribudnú relaxačné vychytávky: Mólo a aj stupňovité terasy!

Hrad vlastnil na začiatku 14. storočia aj mocný pán Váhu a Tatier, Matúš Čák Trenčiansky, ktorý oň prišiel pri bitke s uhorským kráľom Karolom I. Pevnosť tak prešla opäť pod správu kráľa. V neskoršom období hostila niekoľko ďalších majiteľov, od polovice 18. storočia však začala pomaly pustnúť. Dnes sa zachoval črep valcovej veže, zvyšky paláca a hradieb. Okrem krásneho výhľadu, ktoré Korlátko ponúka si môžete pozrieť aj najviac zachovanú časť – hospodársku budovu v predhradí.

Branč

Zrúcanina hradu Branč s plochou 7 500 m2 leží na rovnomennom kopci Myjavskej pahorkatiny nad Podzámkom, v miestnej časti obce Podbranč. Najstaršia písomná zmienka sa dochovala z roku 1317. Turisti si môžu všimnúť, že hrad je rozdelený na dve hlavné časti, dolný hrad a stredný hrad. V lokalite stredného hradu si môžete pozrieť výrazné oddelenie od dolného hradu. Nachádza sa tu totiž hlboká priekopa. Stredný hrad sa delí na dve časti, severné nádvorie stredného hradu a obytnú palácovú časť.

Príťažlivý malebný kraj ale aj samotný hrad motivoval mnohých umelcov. Hrad Branč vo svojich dielach vykreslil známy maliar Martin Benka ale aj Július Koreszka, či hodonínsky maliar Karel Novák. Tak isto aj fotografické zábery hradu zdobia slovenské galérie. Návštevníci sa môžu nechať inšpirovať. Skicár, či fotografia môže ukončiť váš príjemný výlet.

Hrad postavil magister Aba z Hlohovca medzi rokmi 1251 – 1297 a vystriedalo sa tu až 40 majiteľov. Medzi najznámejších patril Matúš Čák Trenčiansky, či český kráľ Ján Luxemburský ale aj Žigmund Luxemburský.

Hrad Dobrá Voda

Hrad Dobrá Voda okrem príjemného výletu zaujme aj vznikom svojho pomenovania. Názov je totiž odvodený od početných vodných prameňov v jeho okolí. Postavili ho v prvej štvrtine 13. storočia na hornatom teréne. Okrem hradu ponúka obec mnohé lákadlá.

K zrúcanine sa dostanete z obce Dobrá Voda v priebehu asi pätnástich minút. V prípade, že je vaším začiatočným východiskom obec Hradište pod Vrátnom, či Brezová pod Bradlom, musíte rátať s približne tridsaťminúto­vou túrou.

Prečítajte si:Vykopávky v Trnave priniesli zaujímavosť: V hĺbke 2 metre sa našli stopy opevnenia!

Medzi najslávnejších majiteľov paril Matúš Čák Trenčiansky. Hrad vystriedal niekoľkých majiteľov. Začiatkom 18. storočia ho za Rákocziho povstania poškodili a v roku 1762 vyhorel a odvtedy chátra.

Ostrý Kameň

Zrúcanina hradu je vo výške 576 m n. m., a leží pri obci Buková. Hrad bol postavený v 13. storočí ako pohraničná pevnosť na ochranu Českej cesty. Ostrý Kameň špeciálne chránil diaľkovú obchodnú cestu, vedúcu z Budína cez západné Slovensko týmto priesmykom až do českých krajín. Názov Ostrý Kameň je pravdepodobne odvedený od tvaru skaly, tá svojim tvarom pripomína ostrú horninu.

Hrad vlastnil kráľ, neskôr v roku 1366 ho získali uhorské feudálne rodiny. V 18. storočí sa stal majetkom známej rodiny Pálffyovcov. Za Rákociho povstania sa hrad premenil na ruiny. Najkratšie sa k tomuto hradu dostanete od vodnej nádrže Buková a to po žltej turistickej značke.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Trnavy a okolia.

FOTO: Štyri hrady v okolí Trnavy, ktoré by mal spoznať každý
10
Galéria
Foto: Dominika Handzušová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM