Zuzana Vajayová Rôzne

Stop: Nebuďte cukroholikmi!

Zdá sa, že ide o sprisahanie, ktoré z tichej epidémie prerastá do medzinárodne chránenej katastrofy. Ako môže byť katastrofa chránená? Jednoducho silou trhovej ekonomiky, a bezohľadnom podnikaní založenom len na snahe o vysoký zisk.

Taktiež slovo „epidémia“ sa vám iste zdá trochu dramatické. Uvedomte si však, že už každé tretie dieťa v USA je obézne, a na Slovensku sa k tomuto trendu približujeme. V SR je zatiaľ obézne len každé desiate dieťa, pričom každé piate má nadváhu.

Nebuďte cukroholikmi Kedysi dávno „starý otec“ svetového fitnes Jack Lalanne povedal, že „cvičenie je kráľ a výživa je kráľovná“. Dnes má 93 rokov a už v polovici 20-teho storočia hlásal pravdivé zásady stravovania, medzi ktoré patrilo aj obmedzenie konzumácie cukru na minimum. Jeho najlepším prirovnaním o cukre bolo „nebuďte cukroholikom, je to to isté, ako alkoholikom, ktorý musí abstinovať“. Jeho skvelú video prednášku si môžete pozrieť o kúsok nižšie.

Je síce viac ako pravdepodobné, že v tých rokoch ho museli považovať za blázna, ale jeho tvrdenia sú platné dodnes. Dnes má 93 rokov a jeho tvrdenia overil nielen čas, ale aj fakt, ako dlho žije.

Dnes je cukor takmer všade. Pracujúci ľudia sa nad tým, čo konzumujú, moc nezamýšľajú. Kritérium je aspoň sa najesť.

Cukor nájdete v limonádach, džúsoch, športových nápojoch, je skrytý takmer v každom spracovanom jedle od praclíkov cez worchesterovú omáčku až po syrovú nátierku. Dokonca niektoré detské náhrady jedla majú v sebe toľko cukru, ako jedna plechovka coca-coly, takže malé deti sú metabolicky otrávené hneď v prvý deň, ako im rodičia začnú takúto umelú výživu podávať. Nemôžeme sa preto čudovať, že na svete prepukla epidémia obezity.

Cukor je veľmi zlý, ale toto sladidlo je omnoho horšie

Cukor sa nachádza v mnohých potravinách a spôsobuje mnoho škody. V poslednom období ho ale nahradzuje lacnejšia forma sladidla: fruktóza, ktorá väčšinou vyrobená z kukuričného sirupu. Konzumovať fruktózu je oveľa horšie ako konzumovať tuk alebo cukor.

Senzitívnosť na cukor to ešte zhoršuje

Odborníci zistili, že cukor aktivuje svoje vlastné metabolické cesty v organizme, čo znamená, že čím viac cukru skonzumujete, tým účinnejšie ho bude vaše telo absorbovať a tým väčšie škody cukor spôsobí. Organizmus sa stane „citlivý“ na príjem cukru. Čím dlhšie bude tento stav trvať, tým toxickejšie účinky bude mať tento stav na Váš organizmus. Z výskumov sa potvrdzuje, že aj dva týždne bez konzumácie cukrov spôsobujú, že v organizme klesá senzitivita na cukor. Môžete si to vyskúšať sami. Nekonzumujte dva týždne žiaden cukor a budete cítiť veľký rozdiel.

Je ovocie dobré alebo zlé?

Pri konzumácii ovocia si treba uvedomiť, že obsahujú fruktózu, ale aj celý rad vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré znižujú nebezpečné účinky fruktózy. Šťavy z ovocia sú na druhej strane takmer rovnako škodlivé ako limonády, pretože pohár ovocnej šťavy obsahuje mnoho koncentrovanej fruktózy bez antioxidantov, ktoré sú zničené procesom odšťavovania. Ovocie je iste prospešné pre organizmus, ale treba si uvedomiť, že denná maximálna dávka fruktózy nesmie prekročiť 70g. Takže treba kontrolovať aj konzumáciu ovocia.

Nebuďte cukroholikom, ale radšej „workoholikom“, ktorý pracuje na svojom talente, kariére, snoch, cieľoch i túžbach a „šľape“ na kvalitnom palive, ktoré zlepšuje jeho hardware (zdravie), software (mozog) i batérie (kondíciu). Držíme vám palce.

Autor: Wellness Team pre magazín Diva.sk Zdroj: Diva.sk Link: http://diva.aktuality.sk/…ukroholikmi/

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM