Správy Regióny

STOVKY ľudí bez práce! Chemická spoločnosť Fortischem ohlásila hromadné prepúšťanie

Novácka chemická spoločnosť Fortischem ohlásila hromadné prepúšťanie. Tento krok odôvodnila vojnou na Ukrajine a s ňou súvisiacimi sankciami i extrémne vysokými cenami energií.

Ilustračný obrázok k článku STOVKY ľudí bez práce! Chemická spoločnosť Fortischem ohlásila hromadné prepúšťanie
Zdroj: Facebook.com/Fortischem

TASR to potvrdil predseda predstavenstva firmy Jan Křička.

Sankcie a vysoké ceny

„Firma v poslednej dobe čelí veľmi nepriaznivej ekonomickej situácii, ktorá je spôsobená sankciami a najmä extrémne vysokými cenami energií. Rozdielny prístup k regulácii cien energií v Európe neumožňuje našej spoločnosti premietnuť ceny energií do cien výrobkov a činí našu firmu nekonkurencies­chopnou,“ uviedol ďalej v stanovisku Křička.

Predseda predstavenstva zároveň poukázal na to, že na Slovensku nie sú doposiaľ spustené žiadne kompenzačné programy či možnosť zastropovania cien energií, ako je to v okolitých krajinách.

„Z týchto dôvodov dochádza v spoločnosti k výraznej redukcii prevádzky spojenej s hromadným prepúšťaním,“ ozrejmil.

Ohrozených v nadväznosti na hromadné prepúšťanie by malo byť 362 pracovníkov, vyplýva to z vyjadrenia, ktoré TASR poskytla Marianna Šebová z tlačového a komunikačného oddelenia Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Zamestnávateľ podľa nej ohlásil hromadné prepúšťanie na prievidzský úrad práce ešte 30. augusta.

Veľký zamestnávateľ

Firma pôsobí v oblasti výroby a dodávok chemických surovín, najmä výrobkov vznikajúcich pri spracovaní chlóru, ďalej v oblasti produkcie karbidu vápnika a technických plynov, výroby polyvinylchloridu a produktov jeho spracovania, ako i ďalších základných a špeciálnych chemikálií. Je podnikom kritickej infraštruktúry a jediným slovenským výrobcom chlóru využívaným na čistenie vody a ako dezinfekčný prostriedok proti ochoreniu COVID-19.

Chemický podnik, ktorý je nástupcom niekdajších Nováckych chemických závodov a patrí k najväčším zamestnávateľom na hornej Nitre, eviduje problémy už dlhšie.

Ešte vlani nad ním prevzala kontrolu pražská akciová spoločnosť CM-CREDIT, ktorá je členom finančnej skupiny KAPRAIN. Firma je od minulého roka pod dočasnou ochranou. Predtým patrila pod koncern Energochemica.

Podľa verejne dostupných údajov dosiahla vlani firma stratu vo výške 9 928 022 eur, jej celková zadlženosť bola na úrovni 93,89 percenta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM