Svet Zo zahraničia

Stovky zamestnancov Google štrajkovali: Upozornili na prípady sexuálneho obťažovania

Spoločnosť Google musela vo štvrtok čeliť masívnemu štrajku svojich zamestnancov po celom svete, ktorí protestovali proti sexuálnemu obťažovaniu na pracovisku. Informáciu priniesla agentúra DPA.

Ilustračný obrázok k článku Stovky zamestnancov Google štrajkovali: Upozornili na prípady sexuálneho obťažovania
Zdroj: TASR

Stovky zamestnancov v európskej centrále Google v írskom Dubline sa vo štvrtok zapojili do hodinového štrajku. Jeden z organizátorov akcie povedal, že tým prejavujú solidaritu s každým, kto na pracovisku zažil akúkoľvek formu obťažovania alebo neférového zaobchádzania.

Do štrajku sa zapojili aj zamestnanci Google v Londýne, Zürichu, Berlíne, Singapure a v Tokiu. Neskôr sa majú uskutočniť podobné zhromaždenia aj v Spojených štátoch.

Protesty vyvolala správa, ktorú publikovali noviny The New York Times minulý týždeň. Podľa nej spoločnosť Google prepustila v roku 2014 výkonného riaditeľa zodpovedného za softvér Android Andrewa E. Rubina v dôsledku sexuálneho obťažovania, pričom mu stále platí odchodné v hodnote 90 miliónov dolárov.

Účastníci štrajku zverejnili svoje požiadavky na sociálnej sieti Twitter. Zahŕňajú zrušenie vynútených arbitrážnych konaní, ktoré majú vyriešiť spory vo vnútri firmy a zabrániť súdnym konaniam. Využívajú sa však aj na umlčanie zamestnancov. Okrem toho zamestnanci požadujú i rovnocenné zaobchádzanie na pracovisku či v oblasti platov.

Výkonný riaditeľ spoločnosti Google Sundar Pichai zamestnancom povedal, že rešpektuje ich právo na štrajk, informovala stanica BBC. „Rozumiem hnevu a sklamaniu, ktoré mnohí z vás cítia,“ napísal v hromadnom e-maile pre zamestnancov. „Cítim to tiež a som naplno odhodlaný dosiahnuť postup v riešení problému, ktorý je v našej spoločnosti prítomný už príliš dlho… a týka sa aj nás v Google,“ dodal Pichai, ktorý priznal aj to, že ďalších takmer 48 zamestnancov Google bolo prepustených z dôvodu sexuálneho obťažovania a bez odstupného.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM