Aktualizované Zo zahraničia

STREĽBA v centre Viedne: Hlásia zranených aj mŕtvych, ozbrojení útočníci sú na úteku!

Neďaleko synagógy v centre Viedne došlo v pondelok večer k streľbe. Podľa rakúskeho ministra vnútra ide zrejme o teroristický útok.

Ilustračný obrázok k článku STREĽBA v centre Viedne: Hlásia zranených aj mŕtvych, ozbrojení útočníci sú na úteku!
6
Galéria
Zdroj: TASR/AP

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v telefonickom rozhovore pre stanicu ORF potvrdil, že pondelňajšia streľba vo Viedni je zrejme teroristickým útokom, do ktorého je zapojených viacero páchateľov.

Do nemocníc bolo v dôsledku streľby prevezených už 15 zranených.

Informovala o tom agentúra APA s odvolaním sa na hovorcu združenia viedenských nemocníc (KAV) Christopha Mieraua.

Polícia na Twitteri zhrnula, že k útokom došlo na dovedna šiestich miestach vo Viedni, podieľalo sa na nich viacero páchateľov s automatickými zbraňami. Podľa mediálnych správ môže ísť až o desať páchateľov. Potvrdení sú zatiaľ dvaja mŕtvi, z toho jeden je páchateľ, a viacero ťažko zranených. Hovorca ministerstva vnútra Harald Sörös pre APA uviedol, že ťažké zranenia utrpeli viacerí okoloidúci a jeden policajt.

Teroristický útok

Denník Kurier píše, že kamery umiestnené na synagóge zaznamenali útočníka, ako strieľa do človeka nachádzajúceho sa na ulici.

Uzatvorené je celé centrum Viedne. Podľa neoficiálnych zdrojov sú nasadení záchranári v okruhu 50 kilometrov od Viedne. Do Viedne boli povolané špeciálne jednotky Cobra z miest Wiener Neustadt, Graz a Linz.

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v telefonickom rozhovore pre stanicu ORF potvrdil, že pondelňajšia streľba vo Viedni je zrejme teroristickým útokom.

Polícia zadržala jedného z páchateľov streľby, ku ktorej došlo neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse. Potvrdila to hovorkyňa rakúskeho ministerstva vnútra, píše agentúra APA.

Divoká streľba

To, či bola cieľom útoku židovská synagóga, sa zatiaľ nedá potvrdiť, uviedla hovorkyňa. Synagóga bola v čase streľby uzavretá.

Svedkovia streľby pre portál OE24 uviedli, že padlo „najmenej 50 výstrelov“. Útočník údajne strieľal z automatickej zbrane podobnej kalašnikovu. Videozábery zverejnené televíziou portálu OE24 zachytávajú najmenej jedného zraneného, ktorý krvácajúci ležal na zemi pred miestnym podnikom na námestí Schwedenplatz – pravdepodobne išlo o policajta.

Portál OE 24 neskôr uviedol, že útočníkov môže byť až desať a niektorí z nich sa stále pohybujú v uliciach mesta.

Rukojemnícka dráma

Podľa denníka Kurier sa objavili správy, podľa ktorých prišlo o život až sedem ľudí vrátane policajta a štyri ďalšie osoby sú ťažko zranené. Viacero mŕtvych a zranených potvrdil aj Nehammer.

Podľa nepotvrdených správ malo v siedmom viedenskom obvode dôjsť k rukojemníckej dráme a ďalšie výstrely padli aj v štvrti Leopoldstadt.

Viedenská polícia na Twitteri vyzvala ľudí, aby na sociálnych sieťach nezverejňovali v súvislosti so streľbou nijaké fotografie ani videá s tým, že takéto konanie ohrozuje zásahové jednotky, ako aj civilné obyvateľstvo. Osoby, ktoré majú k dispozíciu dokumentáciu z útoku, ju majú nahrať na príslušný link polície.

Česká polícia večer na Twitteri uviedla, že v súvislosti s útokom vo Viedni prijala preventívne opatrenia na hraničných prechodoch s Rakúskom. Polícia vykonáva náhodné kontroly vozidiel a cestujúcich.

Na situáciu reagovala aj slovenská polícia, ktorá na sociálnej sieti zverejnila upozornenie. „Podľa rakúskych médií došlo v centre Viedne k teroristickému útoku s viacerými obeťami. Viedenská polícia apeluje na všetkých obyvateľov, aby zostali doma a nezverejňovali žiadne fotografie alebo videá, ktoré zachytávajú prácu polície a pohyb útočníkov – zverejnením budú ohrozené životy policajtov," informuje polícia.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM