KAW Regióny Kultúra

Streľba v galérii?! Šialené, ale možné...

Nepáči sa vám obraz? Streľte doňho! Mladá maliarka dáva divákom možnosť vyjadriť svoj názor na umenie priamo vo výstavnej sieni. Obraz môžte dotvoriť alebo zničiť.

Ilustračný obrázok k článku Streľba v galérii?! Šialené, ale možné...
3
Galéria
Zdroj: foto: Erik Adamson

Mladá talentovaná maliarka Rita Koszorús vytvorila abstraktný obraz, do ktorého si budú môcť návštevníci happeningu streliť puškou. Každý, kto bude mať odvahu a bude chcieť, má jednu ranu. Obraz po výstrele „prehovorí“ hlasom kurátorky Simony Bérešovej. Môžete to vyskúšať aj vy, ale len raz, v sobotu 3. júna 2017 o 19.00 hod. v DOT. Gallery v Bratislave.

Z návštevníka spolutvorca

„Maľba nie je len obraz, ktorý sa má zavesiť preto, aby visel na stene,“ tvrdí maliarka Rita Koszorús, ktorá prichádza s originálnym projektom HATER PAINTER.

„V projekte Hater Painter maliarka Rita Koszorús prevracia obvyklý vzťah maľby a jej konzumentov na ruby. Tradične iba prizerajúceho sa návštevníka galérie premení na aktéra, ktorý dostane možnosť dotvoriť autorkin obraz, a to prostredníctvom streľby. Tento spôsob v sebe nesie potenciál výstrelom obraz zničiť, ale aj vytvoriť jeho novú podobu,“ hovorí o umeleckom diele kurátorka Simona Bérešová.

"Divák sa môže sám rozhodnúť, či bude streľbu považovať za kreatívny akt, alebo za deštrukciu. Rita však nemení iba pozíciu diváka, ale aj maľby samotnej, keďže jej dáva hlas,“ dodáva Bérešová, ktorej hlasom po každom zásahu obraz prehovorí a vysloví štandardné kritické frázy na maľbu, ktorú autorka vytvorila špeciálne pre daný happening.

Výtvarníčka Rita Koszorús prostredníctvom happeningu porušuje hranicu medzi kritikou, odbornou alebo laickou, a maľbou. „Podobne ako vie činnosť maliara byť tvorivá alebo zničujúca, tak aj kritika dokáže byť konštruktívna a dodať dielam nové rozmery, ale rovnako môže byť deštruktívna a násilná. Samotná maľba ostáva vo vzťahu voči názorom iných pasívna, je bezbranne ticho keď ju oslavujú, i keď ju kritizujú,“ vysvetľuje Simona Bérešová.

Spochybňuje svoje dielo

Maliarka, ktorá študovala grafiku a maľbu na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a na Maďarskej akadémii výtvarných umení v Budapešti, otvára a ponúka happeningom viacero tém a zároveň vytvára protiklad medzi jej snahou vytvoriť umelecké dielo a spochybnením svojej maľby.

„Myslím si, že ak sa chce človek posunúť vo vlastnej tvorbe, najdôležitejšie je, aby ju dokázal vnímať aj z iného uhla, nastavil jej zrkadlo. Ja si užívam, keď sa dielo vytrhne zo zaužívaného kontextu a ocitá sa v novom. Treba spochybňovať svoje dielo, miesto, v ktorom vzniká, lebo len tak sa dá posunúť,“ hovorí mladá maliarka.

Druhou jej témou je už spomínaná kritika. „Na Slovensku vníma kritika maľbu ako niečo, čo sa dá zavesiť. A ja sa snažím posunúť hranice ďalej,“ dodáva autorka.

sobota 3. júna / DOT. Gallery, Lazaretská 13 / 19:00 hod. / vstup voľný

MAĽBA AKO TERČ, VYSTREĽTE!
3
Galéria
Zdroj: foto: Erik Adamson
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM