MAK Krimi Správy

Odvoláme sa, lamentujú Rusko a Kočner. Veľký deň pre súd a spravodlivosť, vraví prokurátor

VIDEO: Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) uznal Mariana Kočnera a Pavla Ruska vinnými za falšovanie zmeniek TV Markíza.

Ilustračný obrázok k článku Odvoláme sa, lamentujú  Rusko a Kočner. Veľký deň pre súd a spravodlivosť, vraví prokurátor
19
Galéria
Zdroj: TASR

Súd odsúdil dvojicu Kočner – Rusko na 19-ročný trest odňatia slobody. Marian Kočner dostal aj peňažný trest 10-tisíc eur. Obaja požiadali po záverečnom slove o konanie v neprítomnosti, a tak si rozsudok osobne nevypočuli. Rozsudok nie je právoplatný.

Odsúdení avizovali odvolanie, bude tak rozhodovať Najvyšší súd SR.

Predseda senátu Špecializovaného trestného súdu Emil Klemanič v odôvodnení rozsudku uviedol, že prepis komunikácie Kočnera cez aplikáciu Threema a výpoveď bývalého príslušníka SIS Petra Tótha výrazne posilnili obžalobu.

„Kto bol Tóth, vieme. Zaznelo aj tu, že si zachránil svoju kožu. Je to možné. Takých svedkov bolo,“ skonštatoval Klemanič. Podľa neho však hovoril pravdu. Jeho výpoveď zostáva naďalej utajená, keďže sa týkala aj aktívnej trestnej veci, a to vraždy novinára Jána Kuciaka.

Klemanič vylúčil, že by Tóth s Threemou manipuloval, keďže vo výpovedi nespomínal sudcov, ktorých mal Marian Kočner ovplyvňovať v civilnom konaní o zmenkách. „Nepoznal obsah Threemy. To je názor súdu,“ doplnil s tým, že z jeho výpovede vyšli sudcovia dobre. „Potom prišla Threema. Môžeme citovať, ale nemá to zmysel,“ myslí si Klemanič. Poukázal na to, že si nepamätá, že by Marian Kočner niekedy spochybnil obsah správ.

Trest sa im zdá privysoký

Pri výške trestu súd podľa jeho slov zohľadnil vysoké sumy, ktoré si za zmenky obžalovaní pýtali. Nárok na náhradu škody nebol Markíze priznaný vzhľadom na to, že skutočná škoda nevznikla, keďže zmenky neboli nikdy vyplatené.

Neprávoplatne odsúdení Marian Kočner a Pavol Rusko podajú odvolanie voči rozsudku. Potvrdil to ich obhajca Marek Para. Výšku trestu vníma ako exemplárnu, nie celkom primeranú ani spravodlivú. O rozsudku svojich klientov oboznámi osobne.

Text pokračuje pod videom

Zdroj: Dnes24.sk

Podľa prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Jána Šantu je rozsudok akceptovateľný. Hovorí o víťazstve nad nezákonnosťou a bohorovnosťou. Po verdikte upozornil, že vyhrali bitku, ale je pred nimi ďalšia dôležitá debata, pretože predpokladá odvolania. Šanta navrhoval obžalovaným 20-ročný trest odňatia slobody.

„Dámy a páni, vyhrali sme bitku, ale ešte je pred nami ďalšia dôležitá etapa,“ komentoval rozsudok nad Marianom Kočnerom a Pavlom Ruskom dozorový prokurátor prípadu Ján Šanta.

„Zvíťazila zákonnosť, spravodlivosť, pravda. Je to veľký deň pre orgány činné v trestnom konaní, pre súd, pre spravodlivosť. Zvíťazili sme nad tým, že si niekto myslel, že je rovnejší ako rovný. Ak si niekto myslí, že je nad zákonom, je to veľmi dočasné. Na každého raz príde a na týchto aktérov prišlo práve teraz,“ hovoril Šanta.

Text pokračuje pod videom.

Zdroj: Dnes24.sk

Splnomocnenec poškodenej Markízy Daniel Lipšic je mimoriadne spokojný s rozhodnutím súdu a aj s výškou trestu. Tresty označil za správne a spravodlivé. Prekvapilo ho, že si obžalovaní osobne nevypočuli rozsudok.

„Dnes je dobrý deň pre spravodlivosť na Slovensku. Ľuďom, ktorí si dlhé roky mysleli, že stoja nad zákonom, dal dnes senát Špecializovaného trestného súdu jednoznačnú a ráznu odpoveď,“ povedal niekdajší minister spravodlivosti Daniel Lipšic, ktorý Špecializovaný trestný súd zakladal, hoci ho chcel neskôr Štefan Harabin zrušiť.

„Príbeh Špecializovaného trestného súdu je obrovskou inšpiráciou, že sa netreba vzdať. Vďaka verejnej mienke sa Špecializovaný trestný súd zachránil a dnes vidíme, aká to je kľúčová inštitúcia,“ povedal Lipšic.

Text pokračuje pod videom.

Zdroj: Dnes24.sk

Rýchly proces

Proces s obžalovanými sa začal v júli minulého roka. Súd zatiaľ pojednával túto kauzu 24 dní.

Obžalovaní Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Ághom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.

Získali by tak 69 miliónov eur.

Marian Kočner je obžalovaný i z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku.

Pavol Rusko je obžalovaný aj z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Zdroj: Dnes24.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM