JAB Správy Regióny Rôzne

Študenti v Spišskej mali o zážitok postarané: Medobranie priamo v areáli školy, FOTO

Školský rok začali vskutku sladko. Novoveskí študenti SOŠ Ekonomickej zažili prvýkrát na svojej škole stáčanie medu od včiel chovaných na školskom dvore.

Ilustračný obrázok k článku Študenti v Spišskej mali o zážitok postarané: Medobranie priamo v areáli školy, FOTO
22
Galéria

SOŠ Ekonomická v Spišskej Novej Vsi zaviedla zaujímajú novinku už koncom mája tohto roku. Vtedy si v jej areáli zriadili vlastnú včelnicu, ktorá slúži ako odborná učebňa študentom z odboru agropodnikanie. Praktické hodiny z predmetu včelárstvo tak žiaci celý jún absolvovali priamo v areáli školy.

VIDEO: Študenti v Spišskej Novej Vsi si užili medobranie
1
Galéria

A hneď na začiatku nového školského roka mali možnosť študenti vidieť a vyskúšať si stáčanie svojho prvého medu zo školskej včelnice. Ako nám povedal učiteľ predmetu Štefan Kupčík, takzvané medobranie malo síce prebehnúť o čosi skôr, no čakali kým študenti nastúpia do školy.

„Zvolili sme klasický spôsob stáčania medu. Máme požičaný medomed z roku 1974 a ručným točením budeme stáčať med. Predchádžať tomu bude vyberanie plastov z medníka, ometanie od včiel a ukladanie do bedničiek,“ opísal učiteľ s tým, že podľa neho výsledkom by mal byť sladký kvetový med.

O tom, ako chutí ich prvý med sa ako prvá presvedčila riaditeľka školy Andrea Iovdijová. „Je výborný, sladký a je z našej včelnice. Prvýkrát som jedla med, ktorý bol ešte pred piatimi minútami v úli na lúke. Teším sa, že sa nám to podarilo a že sme pod vedením pána učiteľa dokázali žiakom ukázať, ako sa taký med vyrába,“ neskrývala svoju radosť.

Medík vlastnej výroby chutil aj študentom a škola má s ním okrem celoškolskej ochutnávky prvého medu pre všetkých žiakov aj ďalšie plány. Podľa slov riaditeľky, med po usadení a filtrovaní budú žiaci na hodinách marketingu baliť, vyrábať naň obal či etikety. „Takto zabalený med budeme používať ako darček od našej školy pri rôznych príležitostiach,“ doplnila riaditeľka.

Ako dodala, plány z ich školskou včelnicou nie sú ešte na konci. „Chceli by sme si zakúpiť vlastný medomed aj náradie potrebné na tento predmet a v neposlednom rade zútulniť celé prostredie externej odbornej učebne. Po novovybudovanej skalke máme v pláne výsadbu ďalších kvetín a vybudovanie chodníka,“ uzavrela Iovdijová.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo Spišskej a okolia.

Boli sme pri tom: Takto novoveskí žiaci prvýkrát stáčali med na svojej škole
22
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM