Správy Regióny Rôzne Zo Slovenska

Študenti v Trnave predstavili invalidný vozík ovládaný mimikou a myšlienkami!

V Trnave v utorok oficiálne predstavili študentský výskumno-vývojový projekt, ktorého výsledkom je elektrický vozík pre imobilných, ovládaný mimikou a myšlienkami.

Ilustračný obrázok k článku Študenti v Trnave predstavili invalidný vozík ovládaný mimikou a myšlienkami!
Zdroj: TASR

Autormi technického riešenia sú študenti Materiálovotechno­logickej fakulty Slovenskej technickej univerzity so sídlom v Trnave. V rámci projektu THINK and GO upravili elektrický vozík tak, aby reagoval na myšlienky a mimiku používateľa. Navrhli a implementovali hardvérové riešenie pre riadenie elektrického vozíka i jeho miniatúrnej verzie a zároveň vyvíjajú softvér, ktorý dokáže dobre rozpoznávať a zaznamenávať signály tela zdravotne postihnutého používateľa a následne ich prenášať do pohybu vozíka.

Hlavný prínos

Hlavným prínosom študentského projektu je možnosť bezdotykového riadenia mobilných elektrických vozíkov s využitím moderných technológií a myšlienok človeka.

„Uplatnenie môže nájsť najmä v nemocniciach, Health Care zariadeniach či v domovoch sociálnej starostlivosti. Pacienti s telesným postihnutím či po operácii budú môcť ovládať svoj vozík bezdotykovo, len pomyslením na smer pohybu, prípadne pohybom hlavy v danom smere. Jediným manuálnym bezpečnostným prvkom na vozíku má byť Stop tlačidlo,“ uviedla manažérka pre komunikáciu Slovenskej technickej univerzity Andrea Settey Hajdúchová.

Aj v iných odboroch

Softvér, ktorý študenti vyvíjajú, sa môže uplatniť aj v iných odboroch. Napríklad v robotike, pri riadení dronov či v ovládacích rozhraniach medzi človekom a strojom. „Využitie môže byť aj v psychológii i zdravotníctve, napríklad pri neuroplasticite,“ povedala Settey Hajdúchová.

Ako doplnila, riešenie je vyvíjané v spolupráci s firmou Qintec, a. s., so Slovenskou zdravotníckou univerzitou a odborníčkou na neuroplasticitu Elenou Žiakovou.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM