Práca Rôzne

Študenti, zvážte podanie daňového priznania: Od štátu môžete získať stovky eur

Pracovali ste v minulom roku na krátkodobej brigáde? Zvážte, či pre vás nebude vhodné podať daňové priznanie. Môžete tak získať nejaké to euro naspäť.

Ilustračný obrázok k článku Študenti, zvážte podanie daňového priznania: Od štátu môžete získať stovky eur
7
Galéria
Zdroj: TASR

Veľká časť študentov stredných a vysokých škôl mala v uplynulom roku zárobok z krátkodobých brigád, ktorý túto sumu nepresiahol. Napriek tomu je pre nich výhodné daňové priznanie podať. Od štátu môžu naspäť získať dane, ktoré za nich zamestnávatelia počas roka odviedli. V niektorých prípadoch to môže byť aj 360 eur, informovala Finančná správa SR.

Príjmy, ktoré sú nižšie než suma nezdaniteľnej časti základu dane, takzvané nezdaniteľné minimum, sú totiž oslobodené od platenia daní. Väčšina študentov preto dane neplatí. „Za minulý rok (za zdaňovacie obdobie roka 2017) evidujeme približne 115 000 subjektov, ktoré mali nižší zdaniteľný príjem, ako bola hranica pre podanie daňového priznania a napriek tomu daňové priznanie podali,“ uviedla hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. Priemerná suma preplatku za minulý rok sa pohybovala vo výške 114,14 eura.

Študenti potrebujú na vrátenie daní potvrdenie od zamestnávateľa, prípadne zamestnávateľov o zdaniteľnom príjme a zaplatenom preddavku na daň. V prípade, že pracovali prostredníctvom pracovnej agentúry, potvrdenie dostanú od nej. Pokiaľ chce študent štátom strhnuté dane vrátiť, mal počas celého roka príjem iba zo závislej činnosti a nepodnikal, musí do 1. apríla vyplniť a daňovému úradu doručiť tlačivo typu A.

Daňový preplatok štát vráti iba v prípade, že je väčší ako päť eur. Možnosť vrátenia daní sa týka nielen študentov či dôchodcov, ale napríklad aj daňovníka, ktorý bol časť roka na materskej alebo rodičovskej dovolenke a ostatnú časť roka bol zamestnaný.

Foto: ilustračné

Daňové priznanie
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM