Štúdia odhalila PODVODY so škoricou predávanou v EÚ: Môže predstavovať zdravotné RIZIKÁ
Viac ako 66 % analyzovaných vzoriek nespĺňalo medzinárodné kvalitatívne normy, nebolo v súlade s potravinovou legislatívou EÚ, bolo podozrivých z podvodu a/alebo potenciálne prekračovalo zákonné limity kumarínu.
V rámci úsilia Európskej komisie bojovať proti podvodom v oblasti byliniek a korenín, použili vedci z JRC štyri inovatívne skríningové metódy vyvinuté interne, aby odhalili a identifikovali možné podvodné praktiky. Informoval o tom oficiálny web Európskej únie (EÚ) so slovami, že nezostali len pri odhalení náhrady cennej cejlónskej škorice lacnejšou a menej aromatickou kasiou, ale zistili aj iné typy možných náhrad, preverili dodržiavanie platnej európskej legislatívy a medzinárodných noriem.
Nedostatočná kvalita
„Analýza zahŕňala 104 vzoriek škorice – z toho 44 označených ako cejlónska škorica – zakúpených u predajcov v 10 krajinách EÚ, ako aj v Spojenom kráľovstve, Srbsku a na Srí Lanke,“ píše EÚ s tým, že viac ako 66 % analyzovaných vzoriek nespĺňalo medzinárodné kvalitatívne normy, nebolo v súlade s potravinovou legislatívou EÚ, bolo podozrivých z podvodu a/alebo potenciálne prekračovalo zákonné limity kumarínu.
„Kumarín je prírodná aromatická zlúčenina obsiahnutá v kasii a iných rastlinách, ktorá môže byť toxická pre pečeň,“ upozornila.
Výsledky vyšetrovania môžu podľa EÚ pomôcť vedeckej komunite a tvorcom politík nastaviť hraničné hodnoty pre jednotlivé zložky škorice a definovať, kedy možno vzorku považovať za podozrivú. „To umožní vykonávať detailnejší dohľad a pomôže príslušným orgánom konať,“ doplnila.
Nepríjemné zistenia
JRC podľa EÚ uskutočnilo komplexnú štúdiu, v ktorej použilo viacero analytických metód na odhalenie rôznych typov podvodov v sektore.
„Až 9 % vzoriek označených ako cejlónska škorica bolo úplne alebo čiastočne nahradených kasijovou škoricou. Ďalšie podvody, ako napríklad náhrada kôry inými časťami škoricovníka (korene, listy či kvety), boli podozrivé vo veľkom počte vzoriek. Okrem toho približne 21 % vzoriek nespĺňalo medzinárodné normy kvôli vysokej celkovej popolnatosti. Štúdia tiež ukázala, že 9,6 % vzoriek nespĺňalo maximálny limit 2 mg/kg pre olovo stanovený európskou potravinovou legislatívou a že 31 analyzovaných vzoriek mohlo byť potenciálne nebezpečných pre deti kvôli vysokému obsahu kumarínu,“ píše sa na webe.
ilustračné foto