Správy Rôzne

Stupavská kyslá kapusta je jedinečná. Potvrdila to už aj Európska únia

Stupavské zelé získalo chránené označenie pôvodu Európskej únie. Po Žitavskej paprike je kyslá kapusta zo Stupavy druhou slovenskou potravinou v tejto kategórii.

Ilustračný obrázok k článku Stupavská kyslá kapusta je jedinečná. Potvrdila to už aj Európska únia
10
Galéria
Zdroj: TASR

O vydaní ochranného označenia, ktoré 11. mája publikoval vestník EÚ, informovala ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná (nominantka SNS). Stupavské zelé získalo chránené označenie pôvodu Európskej únie (EÚ). Po Žitavskej paprike je kyslá kapusta zo Stupavy iba druhou slovenskou potravinou v tejto kategórii.

Stupavské zelé je naj

„Chránené označenie pôvodu garantuje, že kvalita a vlastnosti daného výrobku sú výlučne viazané pre osobité zemepisné prostredie a všetky etapy sa realizovali vo vymedzenej zemepisnej oblasti," vysvetlila Matečná na jednom z gazdovských dvorov v Máste, časti Stupavy, ktorá je produkciou „zelé“ známa.

Matečná poukázala na to, že stupavská kapusta nesymbolizuje iba dedičstvo predkov, ktoré pestovatelia dokázali zachovať, ale tiež fakt, že na Slovensku sa vyrábajú kvalitné, chutné a zdravé potraviny. „Stupavská kapusta je preto tiež potvrdením, že slovenské produkty sa oplatí pestovať, kupovať i konzumovať,“ uviedla ministerka.

Istota pre výrobcov aj kupujúcich

Jozef Fabian, predseda Mástskeho potravinového spolku, ktorý inicioval konanie o vydaní chráneného označenia pôvodu, je presvedčený, že ochranná známka pomôže nielen producentom, ale i spotrebiteľom. „Jednak sa my úplne jednoznačne odlíšime od ostatných producentov a spotrebitelia zasa budú mať garanciu, že dostanú naozaj to, čo chcú dostať," zdôraznil Fabian.

Žiadosť o vydanie chráneného označenia pôvodu iniciovali pestovatelia z Mástu aj preto, aby zabránili špekulantom, ktorí využívajú dobrú povesť stupavskej kapusty, a pod označením „stupavské zelé“ ponúkajú aj kapustu, ktorá sa v lokalite Stupavy nedopestovala a nespracovala na kyslú kapustu.

Pružná a chrumkavá

Špecifickú chuť „stupavskému zelú“ dáva úrodná pôda, ktorú kedysi pokrývali nánosy rieky Moravy, a tiež tradičný postup spracovania končiaci mliečnym vykvasením v prirodzenom vonkajšom prostredí, len pomocou soli a bez pridania akýchkoľvek konzervačných látok. Keď takáto kapusta vykvasí, cítiť v nej jemnú chrenovú štipľavosť, je pružná, chrumkavá, bielej až žltkastej farby.

Ministerka pôdohospodárstva skonštatovala, že hoci pestovanie kapusty na Slovensku v posledných dvoch dekádach klesá, čísla za minulý rok naznačujú „odrazenie sa od dna“. „Produkcia dosiahla 16 800 ton, čo je 70-% medziročný nárast,“ informovala šéfka agrorezortu.

Dni zelá
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM