Jakub Forgács Hokej

Štvrtý finálový duel Bystrice s Nitrou: Barani doma vyrovnali sériu! FOTO

Napínavá finálová séria pokračovala štvrtým zápasom. Po domácom triumfe a za stavu 1:2 na zápasy barani opäť skrížili hokejky s Nitrami. Ako sa im darilo v druhom domácom stretnutí?

Ilustračný obrázok k článku Štvrtý finálový duel Bystrice s Nitrou: Barani doma vyrovnali sériu! FOTO
Zdroj: TASR

Hokejisti Banská Bystrica zvládli aj svoj druhý domáci zápas finále play off Tipsport ligy, keď si v nedeľu poradili s Nitrou 4:2. Po štyroch dueloch je tak stav série vyrovnaný 2:2 a oba tímy sa najbližšie predstavia pod Zoborom.

Bystričanom podobne ako v prvom domácom finálovom zápase vyšiel nástup do stretnutia. Vedenia sa ujali v presilovke v štvrtej minúte, kedy sa Hvila neulakomil na strelu pred bránkou, poslal spätnú prihrávku na Tománka a ten už bez väčších problémov mieril do odkrytej časti Valentovej svätyne. Uplynulo 94 sekúnd a bolo 2:0. Lunter napriahol z pravého kruhu a prestrelil brankára Nitry. Tréner Stavjaňa si zobral oddychový čas, rovnako ako v sobotu, no tentoraz zabral, pretože ešte v tej istej minúte znížil Milam od modrej. V ďalších minútach nevyužili šance Tománek, Zigo, Hvila ani Handzuš, takže stav sa do prestávky nemenil.

V druhej tretine ťažili domáci hokejisti z ďalšej presilovky. Tománek to vyskúšal spoza kruhov a vyšlo mu to – 3:1. Hostia mohli streliť kontaktný gól taktiež v početnej výhode. Vytvorili si niekoľko dobrých príležitostí, no Bacashihua doslova čaroval. Vychytal zoči – voči Lalibertého i Bakera. Už v hre piatich proti piatim boli na puku opäť Bystričania. Najprv im nevyšiel brejk s koncovkou Ziga, no po prihrávke Majdana zakončoval z pravej strany bez prípravy a pohotovo Bast – 4:1. Hokejistom spod Zobora to nešlo aj preto, že nevedeli nájsť recept na dobrého amerického gólmana v drese HC '05. Ten vytiahol betón i po strele Becu spoza hráča v ťažkej situácii.

V tretej tretine sa Nitre podarilo znížiť stav na rozdiel dvoch gólov, keď po prihrávke Slováka našiel recept na Bacashihuu z troch metrov Laliberté – 4:2. Hosťom to dodalo energie, mali miestami prevahu i aktivitu, no nedokázali využiť šance. Bystrica hrala umne a oprieť sa mohla aj o brankára. Ten vychytal Milama v prieniku a mal i šťastie, pretože odkrytý priestor jeho svätyne netrafili Laliberté a Ručkay. Hosťom nevyšla ani záverečná power-play, takže stav finálovej série je vyrovnaný.

Hlasy po zápase

Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice: „My sme mali zo začiatku trošku slabší pohyb, ale dali sme gól a ožili sme. Potom už hrali moji hráči to, čo mali a pridali ďalší gól. Súper však hneď na to korigoval, čo nás trochu vyviedlo z miery. Napriek tomu prvé dve tretiny boli z našej strany solídne, podobné ako v sobotňajšom zápase. V tretej tretine sme si to trošku skomplikovali, ale dôležité je, že sme duel dotiahli do víťazného konca. Nitra totiž hrozila najmä v treťom dejstve. V Nitre nás čaká ťažký zápas, pretože súper má tiež domáci ľad ako výhodu. Musíme sa dobre pripraviť.“

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: „Rovnako ako v sobotu tak aj teraz zlý začiatok poznamenal zápas. Mohli sme si zobrať oddychový čas, no príliš veľkú zmenu to neprinieslo. Hlavne druhá tretina bola z našej strany značne slabá. Až v záverečnej časti sa moji zverenci trošku narovnali a vytvorili si aký – taký tlak, ale to je žalostne málo.“

Roman Tománek, autor dvoch gólov Banskej Bystrice: „Sme radi, že sme to zvládli, nebolo to ľahké. Podstatné boli začiatky zápasov, tie nám vyšli. Od zápasu k zápasu sa zlepšujeme. Veríme, že v Nitre to bude ešte lepšie. Je jedno, kto dáva góly, dôležité sú výhry. V sobotu potiahli iní chalani, dnes to padlo mne. Napríklad pri prvom góle to bola pekne zohratá akcia, ja som to dal už iba do prázdnej bránky. Je 2:2, čiže 0:0, ak chceme byť úspešní, musíme vyhrať nielen doma, ale aj u nich.“

Michal Valent, brankár Nitry: „Prvý gól lepšie pôsobí na psychiku tímu, teda ten, kto ho dá, je vo výhode. Začiatky stretnutí v Bystrici boli dôležité. Inkasovali sme dvakrát a už sa to potom ťažko doháňa pri dobrej defenzíve súpera. Musíme sa skonsolidovať, každý sa pozrieť sám na seba a povedať si, čo môže urobiť lepšie. Prvé dve tretiny sme nehrali dobre tak v sobotu, ako aj v nedeľu. Musíme hrať doma v stredu inak, oveľa lepšie.“

HC ’05 iClinic Banská Bystrica – HK Nitra 4:2 (2:1, 2:0, 0:1)

  • Góly: 4. Tománek (Hvila, Handzuš), 6. Lunter (Matoušek, Šmach), 23. Tománek (Hvila), 31. Bast (Majdan, Majeský) – 6. Milam (Laliberté), 44. Laliberté (Slovák, Blackwater)
  • Rozhodovali: Müllner, Kubuš – Šefčík, Výleta
  • Vylúčení na 2 min: 5:4
  • Presilovky: 2:0
  • Oslabenia: 0:0, zmeny: Nitra od 21. min Piačka za Kutálka
  • Diváci: 2841.
  • Stav série: 2:2
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM