Regióny

Sú ich tam stovky: V kostole pri Poprade môžete naraziť až na 400-člennú kolóniu netopierov!

Majú tam svoje teritórium a v letných mesiacoch sú ich na danom mieste doslova stovky. Pri Poprade môžete v kostole naraziť na netopierov. A to nie iba pár. Je to dokonca totiž až 400-členná kolónia.

Ilustračný obrázok k článku Sú ich tam stovky: V kostole pri Poprade môžete naraziť až na 400-člennú kolóniu netopierov!
Zdroj: TASR

Členovia Správy Národného parku Slovenský raj vo štvrtok čistili spolu s dobrovoľníkmi podkrovie Kostola sv. Jána Krstiteľa v Hranovnici v okrese Poprad. Vyniesli z neho až niekoľko desiatok vriec netopierieho trusu. V letných mesiacoch sa v kostole nachádza približne 400-členná kolónia netopierov obyčajných.

„Prišli sme pomôcť s trusom, ktorý po kolónii v podkroví zostáva,“ uviedla zoologička zo Správy Národného parku Slovenský raj Andrea Hájková. V letných mesiacoch sú to samičky s mláďatami, ktoré potrebujú určité klimatické podmienky a pokoj v čase, v ktorom rodia mláďatá a následne ich vychovávajú. Hluk kostolných zvonov netopierom podľa nej neprekáža.

„V zimnom období netopiere spia a nachádzajú sa v rôznych jaskyniach či priepastiach. V súčasnosti tu nenájdeme žiadneho živého netopiera,“ doplnila Hájková. Trus sa v podkrovných kostolných priestoroch ešte nikdy neodstraňoval. Podľa Hájkovej čistenie vo väčšom rozsahu prebieha prvýkrát a toto množstvo sa nahromadilo za niekoľko rokov. „Najväčšia koncentrácia trusu dosahuje výšku 20–30 centimetrov. V priemere má výšku 10–15 centimetrov,“ doplnila.

Kostol v Hranovnici je jedným z najväčších letných sídiel netopierov v Slovenskom raji. Veľa netopierov sa nachádza aj v kostoloch v Dobšinej a Spišskom Bystrom. Obyvatelia Hranovnice si na netopiere, ktoré sa v kostole počas letných mesiacov nachádzajú, zvykli. „V lete však počas horúčav bolo v kostole trochu cítiť zápach,“ povedal administrátor Farnosti Hranovnica Jozef Ferneza. Podľa Hájkovej je netopierí trus vzácny. „Dá sa využiť v záhradách, používa sa ako hnojivo,“ dodala Hájková.

Podkrovie kostola pri Poprade: S dobrovoľníkmi ho čistili od trusu netopierov
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM