tp Šport

Sú to vzrušujúce momenty: Hovorí martinský bejzbalista Roman Paučin

Bejzbal patrí medzi športy, ktoré nie sú na Slovensku bežné. V Turci však už zopár rokov funguje klub, ktorý sa venuje tejto, u nás menej známej, športovej disciplíne.

Ilustračný obrázok k článku Sú to vzrušujúce momenty: Hovorí martinský bejzbalista Roman Paučin
Zdroj: archív Baseball Martin

Na Slovensku existuje niekoľko bejzbalových klubov, no tento šport je v našej krajine stále v úzadí. Pretlačiť ho do povedomia ľudí sa snaží aj jeho veľký fanúšik Roman Paučin, zakladateľ bejzbalového klubu Baseball Martin. Ako sám Roman hovorí, hráči z martinského tímu sa stále majú čo učiť, no hlavné je, že táto hra ich naozaj baví a užívajú si ju. Možno o to viac, že nejde v našich končinách o bežný šport. Viac o svojej vášni k tomuto športu, ale aj o samotnej hre našej redakcii prezradil bejzbalista Roman Paučin.

Odkedy sa venuješ bejzbalu?

Bejzbal sa mi páčil už od detstva, ale nikde v okolí sa nehral. Keď sa podarilo, sledoval som nejaké záznamy zápasov v televízii, a tak som si postupne osvojoval pravidlá.

Čo ťa k tomu viedlo?

Krása a dokonalosť tejto hry, ktorá je jedinečná a zložitá. Nie je to klasický šport, ktorý sa hráva všade v okolí a venuje sa mu každý…

Aké boli začiatky?

Občas sme si s chalanmi zahrali s tenisovou loptičkou na školskom ihrisku, ale to sme boli ešte deti a malo to veľmi ďaleko od toho, kde sme teraz.

Šiel si si dlhé roky za svojim, založil si bejzbalový klub a v podstate si aj svojpomocne vyriešil priestory na tréningy. Čo všetko to obnášalo?

Začiatky boli veľmi ťažké. Náš klub Baseball Martin vznikol len nedávno v roku 2013. Spočiatku bolo všetko iba na mne – úprava ihriska, výstavba ochranného plotu, športový materiál, organizácia a podobne. Stálo to veľa peňazí, času a nervov. S ihriskom veľmi pomohol aj vlastník pán Segľa, ktorému som za to vďačný. Spoločne s chalanmi sme to teda nevzdali a teraz sme oficiálne zaregistrovaní v Slovenskej baseballovej federácii. Keď tým človek žije, tak to ide. Sám by som to však do tejto fázy nikdy nedotiahol, preto veľká vďaka patrí chalanom.

Výstroj pozostáva z viacerých komponentov. Čo všetko treba k tomuto športu?

Komplet jednotlivca môže vyjsť na 150–300 eur. Potrebná je lapačka, topánky, dres, taška, prilba, šiltovka a jedna bejzbalová maska pre družstvo stačí…Samozrejme pálky a loptičky. Taktiež méty na ihrisku, i keď tie sa dajú vyriešiť aj svojpomocne. No zakúpené máme aj tie. Veľa vecí máme spoločných, finančne sme sa vzchopili členským príspevkom, no privítali by sme aj nejakého sponzora.

Hra vyzerá na prvý pohľad zložito. Môžeš ju stručne priblížiť?

V skratke ide o to, že hrajú dve družstvá s deviatimi hráčmi, kde jedno je na pálke ako útok a druhé v poli, teda v obrane. Úlohou útočiaceho družstva je obehnúť všetky méty a získať tak bod. Nie je to ale také jednoduché :) Na jeho ceste ho čaká veľa nástrah a protihráčov. Veľa spôsobmi môže byť “vyautovaný“. Hrá sa na 9 zmien, pričom každá sa mení po troch autoch útočiaceho tímu.

Zásah takou bejzbalovou loptičkou musí byť bolestivý. Sú to časté prípady?

Áno, bejzbal si vedel vybrať loptičku. (smiech) Máme po nej veľa modrín, či už od príhodu protivníka alebo samotného odpalu pálkou. Je to veľmi bolestivé a miestami aj nebezpečné. Loptička je veľmi tvrdá, preto netreba zanedbať potrebný výstroj. No časti tela bývajú aj odhalené, takže potom sa tam nájdu aj modriny.

Čo je podľa teba najdôležitejšie pre bejzbalového hráča? Aké predpoklady by mal spĺňať?

Dôležitá je chuť hrať. Keď ju hráč má, tak by sa časom mali dostaviť aj výsledky. Samozrejme, musí byť aj športovo zdatný.

Treba tu do veľkej miery aj kalkulovať?

Určite áno. Športy nie sú iba o fyzickej kondičke a podobne. Hráč musí rozmýšľať a taktizovať. V bejzbale je to veľmi dôležité, či už si v obrane alebo v útoku. Musíš vyhodnotiť danú situáciu a v zlomku sekundy sa rozhodnúť, či stihneš dobehnúť na métu, ako nadhodiť či odpáliť alebo aká je šanca, že ťa “vyautujú“ a podobne. Toto sú neskutočne vzrušujúce momenty.

Čo ťa na tomto športe zaujalo a baví ťa na ňom?

Úplne všetko :)

Myslíš, že tento šport má potenciál na Slovensku?

Potenciál má, i keď nie ako ostatné športy. Tu v okolí sa baseball veľmi nehráva, väčšinou musíme vycestovať. Ak však majú ľudia záujem, môže sa uchytiť.

Chcel by si ľudí viac prilákať k tomuto športu?

Chcem. Robím preto všetko možné. K baseballu je ale cesta zložitejšia, hráči sa hľadajú veľmi ťažko. No a musí to byť v ňom.

Koľko zápasov tím Baseball Martin odohral?

Sme stále iba na začiatku. Ale za tú chvíľu, čo fungujeme sme sa zúčastnili dvakrát medzinárodného turnaja v Topoľčanoch, kde bol silný miestny tím, okrem toho ďalšie z Košíc, Bratislavy a tímy z Rakúska aj Maďarska. Výhru sme si ešte nepripísali, tieto tímy hrajú dlhé roky a majú silné zázemie, trénerov i skúsenosti. Zúčastňujeme sa aj priateľských zápasov v Topoľčanoch, kde máme s miestnym klubom Toreros Topoľčany veľmi dobré vzťahy.

Kedy a kde vás môžeme vidieť hrať?

Túto sezónu si viac pocestujeme do Topoľčian, Košíc a Bratislavy. No do Martina určite prilákame aspoň na tri víkendy tri popredné slovenské družstvá. No a keď je pekné počasie, trénujeme cez víkendy na ihrisku za Sokolovňou.

Sú to vzrušujúce momenty: Hovorí martnský bejzbalista Roman Paučin
4
Galéria
Zdroj: archív Baseball Martin
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM