Rôzne

Sú vaše heslá bezpečné? TAKTO ich ochránite pred hekermi

Heslá by ste si mali meniť aspoň každé tri mesiace a mali by byť „silné“. Ako na to?

Ilustračný obrázok k článku Sú vaše heslá bezpečné? TAKTO ich ochránite pred hekermi
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Lepší internet je internet, ktorý svojou rýchlosťou neobmedzí pri posielaní fotografií, odovzdávaní videa na sociálne siete, prípadne videokomunikáciu s kolegami. Uviedol to odborník na IT Ondrej Macko v spojitosti s Európskym dňom za bezpečnejší internet.

Ten pripadá na druhý februárový utorok, v roku 2020 je ním 11. február. Téma Európskeho dňa za bezpečnejší internet v tomto roku je: Spoločne za lepší internet.

Bezpečný internet

V spojitosti s témou Macko vysvetlil, že „spoločne, to znamená všetci, odborníci, ale aj laická verejnosť, ktorá každodenne používa internet vo svojich zariadeniach, musia myslieť na to, že internet má byť bezpečný a lepší“. Dodal: „Musíme myslieť na to, že akékoľvek zariadenie pripojené na internet môže byť napadnuté vírusmi. S tým treba počítať,“ upozornil.

Slovné spojenie „bezpečný internet“ objasnil nasledovne: „Bezpečný internet je forma spojenia IT zariadení, pri ktorom hrozí menšie riziko straty dát. Bežne sa stáva, že keď sa pripojíte na letisku, vo vlaku či v obchodnom centre na internet, ste ohrození. Mne osobne po pripojení sa na letisku Heathrow v Londýne prišla na mail správa, že všetky moje kontakty sú odkopírované a bude na ne poslané video, ktoré som si mal údajne pozerať na šteklivej stránke. Ak nezaplatím do 24 hodín sumu vyše 2000 libier, tak sa aj stane. Odosielateľovi som odpísal, nech nečaká ani minútu a hneď to pošle. Viac sa neozval a nikto zo známych sa ma na nič nepýtal.“

Silné heslá

Lepší internet hodnotí Macko podľa rýchlosti a oneskorenia. Upozornil, že heslá treba meniť aspoň každé tri mesiace, pričom heslo by malo byť „silné“. To znamená, malo byť obsahovať minimálne osem znakov, pričom minimálne jeden znak by mala byť číslica a jeden znak by mal byť z anglickej klávesnice, napríklad zavináč, prečiarknutý krížik alebo apostrof či niečo podobné.

Európska sieť pre bezpečný internet (INSAFE) aj v roku 2020 organizuje Európsky deň za bezpečnejší internet. Akcie k tomuto dňu sa pripravujú približne v 150 krajinách sveta. Zameriavajú sa najmä na bezpečnejšie aj zodpovednejšie využívanie on-line technológií a mobilných zariadení. A to v prvom rade deťmi a mladými ľuďmi.

Problematika bezpečnosti na svetovej počítačovej sieti sa v ostatných rokoch posunula z pozície bezpečnejšieho k lepšiemu internetu.

V krajinách EÚ, ako aj v ďalších štátoch sveta sa pri príležitosti Európskeho dňa za bezpečnejší internet organizujú na národnej či miestnej úrovni podujatia zamerané najmä na otázky bezpečnosti na internete.

Európsky deň za bezpečnejší internet od roku 2004 organizuje Európska sieť pre bezpečný internet (INSAFE) s podporou Európskej komisie. Jeho hlavným cieľom je upozorniť deti a mladých ľudí na zodpovedné používanie internetu a nových informačných technológií.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM