Aktualizované Správy Krimi

Bašternák dostal päť rokov nepodmienečne: Jeho majetok prepadne štátu

Podnikateľa Ladislava Bašternáka v kauze neodvedenia dane a poistného odsúdil vo štvrtok trojčlenný senát odvolacieho Krajského súdu (KS) v Bratislave na nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody, ktorý by si mal odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Ilustračný obrázok k článku Bašternák dostal päť rokov nepodmienečne: Jeho majetok prepadne štátu
15
Galéria
Zdroj: TASR

Bašternák sa na štvrtkovom vynesení verdiktu nezúčastnil, zastupoval ho jeho obhajca Peter Filip. KS vo štvrtok potvrdil minuloročný verdikt nižšieho Okresného súdu Bratislava II v tejto veci. Štvrtkový verdikt je právoplatný a nie je možné voči nemu sa odvolať.

Majetok prepadne v prospech štátu

Bašternákovi prepadá aj majetok v prospech štátu, keďže spôsobil škodu v značnom rozsahu. „Senát dospel k záveru, že odvolanie obžalovaného nie je dôvodné a odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je dôvodné,“ povedal vo štvrtok okrem iného v zdôvodnení verdiktu predseda senátu KS Peter Štift. Keďže mu bola neoprávnene vyplatená daň z pridanej hodnoty, pristúpilo sa k tomu, aby mu prepadol majetok v prospech štátu v tej výške, aký bol objem financií získaných z trestnej činnosti.

„Trest sa môže zdať niekomu vysoký a niekomu nízky. Súd dospel k záveru, že trest je primeraný,“ povedal ďalej predseda trojčlenného senátu.

Súd mu dal trest nižší, ako je trestná sadzba v prípade spáchania tohto trestného činu, vzhľadom na to, že urobil vyhlásenie o vine a okrem toho v minulosti nikdy nebol trestaný.

Súd zároveň nariadil výkon trestu odňatia slobody a z toho dôvodu ešte vo štvrtok vydá príkaz na dodanie odsúdeného do výkonu trestu odňatia slobody. Príkaz by malo dostať policajné Obvodné oddelenie Bratislava – Staré Mesto.

Na súd sa nedostavil

Podnikateľ sa na štvrtkové odvolacie konanie – verejné zasadnutie nedostavil a dal súhlas svojmu obhajcovi Petrovi Filipovi na pojednávanie v jeho neprítomnosti. Bašternák požiadal o pojednávanie v neprítomnosti zo závažných rodinných dôvodov. Obhajca Filip pred vstupom do súdnej miestnosti novinárov informoval, že jeho klient nie je v zahraničí, nachádza sa na Slovensku, konkrétne v Bratislave. Podľa jeho slov v prípade odsúdenia nastúpi na výkon trestu odňatia slobody.

Filip vo svojej záverečnej reči požiadal trojčlenný senát KS, aby jeho klienta spod obžaloby oslobodil, keďže zanikla trestnosť činu. Prípadne navrhol, aby súd pristúpil na alternatívny podmienečný trest. Zároveň požiadal, aby senát zrušil prepadnutie majetku jeho klienta.

Neoprávnená vratka DPH

Podnikateľ Bašternák je vinný zo spáchania zločinu neodvedenia dane a poistného, za čo dostal nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Previnil sa uplatnením neoprávnenej vratky DPH voči svojej spoločnosti BL 202 vo výške takmer dva milióny eur. Takýto rozsudok si vypočul 7. novembra minulého roku na Okresnom súde Bratislava II po tom, ako svoju vinu priznal a skutok oľutoval. Obžalovaný zároveň dostal zákaz päť rokov podnikať.

Obhajca Filip sa hneď po vynesení verdiktu voči rozsudku odvolal, následne sa písomne odvolal aj prokurátor.

Sadzba za zločin neodvedenia dane a poistného je sedem až 12 rokov.

Súd však v prípade Ladislava Bašternáka zohľadnil poľahčujúce okolnosti, ako čistý register trestov, priznanie sa ku skutku, jeho oľutovanie a uhradenie škody.

Prokurátor ešte pri prednesení obžaloby povedal, že cieľom prevodov 12 bytov bolo len vylákanie daňovej výhody. Výsledkom bol vykázaný nadmerný odpočet DPH vo výške takmer dva milióny eur. Okrem nepodmienečného trestu žiadal aj prepadnutie majetku Bašternáka.

Obhajca s výškou trestu nesúhlasí

Obhajca Filip sa v rámci záverečnej reči s návrhom trestu nestotožnil. „V otázke rozhodovania o vine je právna situácia mimoriadne jednoduchá, keďže môj klient vyhlásil, že je vinný. Nielenže to vyhlásil, ale v zákonom stanovenej lehote uhradil predmetnú sumu. Vzhľadom na skutočnosť, že môj klient 10. januára 2018 uhradil 1,7 milióna eur, navrhujem ho oslobodiť spod obžaloby, lebo trestnosť činu zanikla. Navrhujem aj alternatívny návrh, a to trest odňatia slobody s podmienečným odkladom jeho výkonu,“ povedal v novembri Filip.

Za prekvapujúci označil návrh na prepadnutie majetku. Filip povedal, že zastupoval množstvo klientov v rovnakých trestných veciach, ale prepadnutie majetku sa žiada len pri Ladislavovi Bašternákovi. Bašternák sa vyjadrovať pred médiami nechcel, neodpovedal na žiadnu otázku. Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) koncom marca 2018 informoval, že prokurátor neakceptoval návrh Ladislava Bašternáka na zastavenie trestného stíhania z dôvodu účinnej ľútosti a na podnikateľa podal obžalobu pre trestný čin neodvedenia dane a poistného.

Foto: ilustračné

Ladislav Bašternák
15
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM