Webnoviny - Svet

ŠUFLIARSKY: Za prepustenie Mella môže súd i prokuratúra

WEBNOVINY.SK

Karol MelloIlustračné foto SITABRATISLAVA 24. mája (WEBNOVINY) – Za prepustením Karola Mella z väzby sú podľa riaditeľa Odboru osobitného určenia Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho pochybenia súdov i prokuratúry. Ako uviedol dnes Šufliarsky na tlačovej besede, ide o závažné procesné pochybenia, ktoré môžu byť prekážkou dosiahnutia spravodlivosti. Zároveň zdôraznil, že transparentnosť na prokuratúre sa dá dosiahnuť, len ak sebakriticky prizná nedostatky. Podľa neho prokurátorka na pojednávaní nepoukázala, že o väzbe rozhoduje len jeden sudca, aj keď mali rozhodovať traja. „Otvorene priznávam, že ide o pochybenie prokuratúry,“ vyhlásil.

Podľa Šufliarskeho sa prokuratúra snažila zachrániť situáciu, pretože prokuratúra predpokladala ako o väzbe 9. mája rozhodne krajský súd. „Naším cieľom bolo pripraviť opatrenia, aby Mello mohol byť v súlade so zákonom vzatý do väzby,“ uviedol. Následne 16. mája rozhodoval iný senát. Rozhodnutie o prepustení Mella z väzby ešte nie je na prokuratúru doručené. Šufliarsky verí, že spravodlivosti bude vykonané za dosť. Verí, že Karol Mello sa zákonnými prostriedkami dostane pred súd. Zároveň dodal, že Mello pre zásadu špeciality nie je možné stíhať za skutky, ktoré spáchal pred vydaním z Poľska. „Zásada špeciality je neprekonateľná prekážka, zatiaľ,“ uviedol.

Šufliarsky dnes upozornil, že v minulosti mu vyčítali, že od neho vychádzajú informácie pre médiá a to je podľa neho omyl. „Informácie vychádzajú z iného zdroja. Na budúci týždeň ukážem odkiaľ. Tam sa ukáže, kto chce vyšetrovať a kto si chce robiť PR,“ vyhlásil prokurátor.

Vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite dal podnet na vydanie zatykača na Mella, dôvody polícia nešpecifikovala. Najskôr však musí prokurátor akceptovať podnet vyšetrovateľa, podať návrh na súd a až ten rozhodne, či vydá zatykač. Informoval o tom portál čas. sk. Podľa prokuratúry si Mello objednal vraždu expolicajta. Jeho kumpáni v roku 2004 v Moste pri Bratislave omylom zastrelili priateľku a syna plánovanej obete. Mello bol viac ako štyri roky na úteku, vlani na jeseň ho zadržali v Krakove. V januári ho poľský súd na piaty pokus vydal na trestné stíhanie na Slovensko. O jeho väzbe rozhodol v Bratislave sudca, ktorý mal službu, ale mal rozhodovať sudca, ktorého senát prípad pojednáva. Krajský súd ho pre túto procesnú chybu pustil na slobodu. Policajti ho však opäť zadržali a sudca, ktorého senát vo veci pojednáva, ho vzal do väzby. Ako informoval portál, krajský súd však toto rozhodnutie zrušil, pretože zatykač prestal platiť vo chvíli, keď ho prvý okresný sudca vzal do väzby. Prípad prešetruje vedenie súdu a vyhodnotí, či došlo k disciplinárnemu previneniu, kto sa ho dopustil a v akom rozsahu. Po preštudovaní rozhodnutia ministerka spravodlivosti zváži, či podá vo veci dovolanie.

„Príslušníci špecializovaných policajných útvarov musia pravidelne absolvovať testy na detektore lži. Takýto postup vie najlepšie zabrániť úniku informácií. Ak polícia zverejní alebo potvrdí informácie o vyšetrovaní najzávažnejších prípadov, robí to preto, lebo to v danej situácii považuje za potrebné a opodstatnené,“ uviedol v reakcii na výroky Generálnej prokuratúry SR k podozreniam z úniku informácií pri vyšetrovaní závažných prípadov hovorca ministerstva vnútra Gábor Grendel.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM