Webnoviny - Svet

Súkromný sektor USA v máji vytvoril 38 tisíc miest

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA/APNEW YORK 1. júna (SITA, Reuters) – Americký súkromný sektor vytvoril v apríli 38 tis. nových pracovných miest. Informovala o tom v stredu agentúra ADP Employer Services. Tvorba nových pracovných miest sa tak výrazne spomalila oproti aprílu, kedy zamestnávatelia podľa nadol revidovaných údajov vytvorili 177 tis. pracovných miest. Analytici, ktorých vo svojom prieskume oslovila agentúra Reuters, počítali v máji so vznikom 175 tis. nových pracovných miest. Aprílové údaje pôvodne uvádzali, že zamestnávatelia vytvorili 179 tis. pracovných miest. Širšie údaje z trhu práce, ktoré zahŕňajú súkromný aj verejný sektor, má zverejniť v piatok americké ministerstvo práce. Analytici predpokladajú, že vládna správa ukáže, že v máji v americkej ekonomike bez sektora poľnohospodárstva vzniklo 180 tis. pracovných miest po raste o 244 tisíc v apríli. „Je zrejmé, že horšie než očakávané údaje naznačujú, že piatkové údaje o zamestnanosti v USA budú tiež slabšie, než sa prognózuje,“ povedala Camilla Sutton zo spoločnosti Scotia Capital v Toronte.

Rozsah plánovaného prepúšťania v máji v USA vzrástol

Rozsah plánovaného prepúšťania v amerických firmách v máji mierne vzrástol. Zamestnávatelia v USA minulý mesiac nahlásili zrušenie 37 135 pracovných miest, čo bolo o 1,8 % viac ako v apríli, kedy zamestnávatelia plánovali zrušenie 36 490 miest. Foto: SITA/APInformovala o tom v stredu poradenská firma Challenger, Gray & Christmas, Inc. Za prvých päť mesiacov tohto roka zamestnávatelia plánovali zrušenie 204 374 miest, čo bolo o 20,9 % menej ako v rovnakom období minulého roka.Najviac vzrástlo ohlásené prepúšťanie vo verejnom sektore, a to na 14 755 pracovných miest, čo predstavuje medziročný pokles o 11,6 %. Za celý rok 2010 americkí zamestnávatelia celkovo ohlásili zrušenie 529 973 pracovných miest, čo je o 59 % menej ako v predchádzajúcom roku. Išlo tak o najnižšiu úroveň od roku 1997, kedy zamestnávatelia nahlásili zrušenie 434 350 pracov­ných miest.

Americký priemysel rástol najpomalšie od septembra 2009

Rast amerického priemyselného sektora sa v máji spomalil viac, než sa očakávalo na najnižšiu úroveň za posledný viac ako rok a pol. Informoval o tom v stredu Inštitút riadenia zásob (ISM). Index aktivity v priemysle v máji oslabil na úroveň 53,5 bodu z aprílových 60,4 bodu a nachádza sa tak na najnižšej úrovni od septembra 2009. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters očakávali, že májová hodnota indexu bude 57,7 bodu. Index sa drží nad úrovňou 50 bodov, ktorá predstavuje hranicu medzi rastom a poklesom v odvetví.

Index nových objednávok klesol v máji na 51 bodov z úrovne 61,7 bodu v apríli. Cenový index oslabil na 76,5 bodu z úrovne 85,5 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Analytici očakávali, že sa index zníži iba na úroveň 82 bodov. Index zamestnanosti v americkom priemyselnom sektore sa znížil na 58,2 bodu, čiže sa nachádza najnižšie od októbra 2010.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM