Webnoviny - Svet

Sulík dohliadol, aby lístky z tajnej voľby boli skartované

WEBNOVINY.SK

Ilustračné foto SITABRATISLAVA 18. mája (WEBNOVINY) – Hlasovacie lístky z utorkovej voľby generálneho prokurátora skartovali. Informoval o tom predseda NR SR Richard Sulík. Ako uviedol pred novinármi, skartácia lístkov je zadefinovaná vo volebnom poriadku. „Poverený pracovník tieto lístky skartoval. Osobne som na to dohliadol, aby lístky boli skartované,“ vyhlásil Sulík.

Sulík sa písomne obrátil na ústavnoprávny výbor, či netreba vykonať druhé kolo tajnej voľby. Podľa neho však ak bol len jeden kandidát, ktorý neprešiel, druhé kolo byť nemusí. „Odpoveď očakávam zajtra,“ povedal. Novú a už verejnú voľbu generálneho prokurátora vyhlási Sulík po tom, čo novela rokovacieho poriadku bude uverejnená v Zbierke zákonov. Predseda SaS zároveň chce, aby sa ešte tento týždeň stretli koaličné strany a dohodli sa na spoločnom kandidátovi. Novinárom však nechcel povedať, či kandidátom koalície bude Jozef Čentéš. „Koalícia sa musí najprv dohodnúť. Koalícia sa dohodne na jednom kandidátovi,“ uviedol.

Nový generálny prokurátor by podľa neho nemal zametať niektoré kauzy pod koberec

Nevie si predstaviť, že Smer-SD bude súhlasiť s takým kandidátom, ktorý bude súhlasiť s obstarávaním peňazí vlastnou hlavou. „Máme tu nejakú nahrávku. Originálne zmluvy. Výpovede svedka. Generálna prokuratúra to nezohľadnila. Neviem si predstaviť, že by Smer-SD súhlasil s takým prokurátorom, ktorý riadne vyšetrí kauzy, ktoré doteraz vyšetrené neboli,“ vyhlásil. Sulík si nevie predstaviť, že SNS by zas súhlasila s prokurátorom, ktorý by požiadal o zbavenie imunity poslanca Igora Štefanova. „Koalícia si musí nájsť spoločného kandidáta. My tu vládneme. My sme zodpovední za to, aby sa zlepšila vymožiteľnosť práva. A nie nájsť takého prokurátora, ktorý nikomu neublíži,“ dodal. Sulík je presvedčený, že Čentéš by kauzy pod koberec nezametal.

Predseda NR SR odmieta výhrady Smeru-SD, ktorý tvrdí, že pri tajnej voľbe koaliční poslanci dodržali systém a hlasovacie lístky upravil rovnako celý poslanecký klub a k tomu jeden poslanec navyše a v inom klube o jedného poslanca menej. „To je totálna hlúposť. Mali by menej čítať sci-fi,“ zdôraznil. Overovatelia z opozície to mohli namietať pri podpise zápisnice. Vtedy to nenamietali. „Čo robili? Vtedy spali, alebo čo robili,“ opýtal sa. Podľa neho je to hlúposť. Utorková voľba prebehla riadne. „Opozícia môže jedine namietať to, že koaliční poslanci nevolili Dobroslava Trnku,“ dodal.

Sulík ale pridáva tiež špekuláciu. Podľa neho aj niektorí poslanci Smeru-SD nevolili Trnku po tom, čo videli, že voľba je skutočne tajná. „Nikto sa nebaví o tom, že poslanci Smeru poslúchajú na slovo. Veľký šéf zavelí a oni vstanú a ako ovečky odídu zo sály. Okamžite. Takú zhodu za päť sekúnd nie je možné vykonať. Poslúchajú na slovo,“ vyhlásil šéf parlamentu. Podľa neho aj poslanci Smeru-SD videli, že v tajnej voľbe môžu voliť inak a to využili.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM