Webnoviny - Svet

Sulík na Fica vytiahol údajnú milenku z letiska

WEBNOVINY.SK

Foto: Ilustračné foto SITA/Nina Bednáriková BRATISLAVA 25. augusta (WEBNOVINY) – Predseda parlamentu Richard Sulík dnes pripomenul lídrovi Smeru-SD Robertovi Ficovi, že on sa so svojou milenkou na parkovisku viedenského letiska neobjímal. „Čo sa týka výhrad k môjmu ponímaniu protokolu, rád by som pánovi Ficovi pripomenul, že nebol som to ja, pán Fico, kto sa so svojou milenkou v slipoch alebo čo ste to mali, objímal na viedenskom letisku. Ja som sa tam s ňou necmúľal, ja som sa iba rehotal, ako sa môže dospelý človek cmúľať v slipoch na letisku na parkovisku. Ja to skrátka nechápem,“ povedal dnes novinárom Sulík. Reagoval tak na dnešné Ficove vyjadrenie, podľa ktorého to, čo predvádza predseda SaS a druhý najvyšší ústavný činiteľ v krajine, je výsmech Ústave SR a demokracii na Slovensku.

Smer-SD iniciuje kroky na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, ktorej cieľom bude odvolať predsedu parlamentu Richarda Sulíka. Na tlačovej besede dnes o tom informoval líder Smeru-SD Robert Fico. Ako zdôraznil, „na poste predsedu NR SR nemôžeme rešpektovať človeka, ktorý si svoje pôsobenie v politike pomýlil s nezodpovednou zábavou“. To, čo v súvislosti s referendom „predvádza“ predseda SaS a predseda NR SR, je podľa Fica „hrubým výsmechom Ústave SR a slovenským občanom“.

Fico upriamil pozornosť na to, že SaS, ktorá iniciovala septembrové referendum, nedelegovala svojho zástupcu do Ústrednej volebnej komisie a v 50 obvodných komisiách budú mať piatich zástupcov. Obsadené budú mať iba okrskové komisie. Ako zdôraznil, na prvý pohľad sa môže zdať, že chce dať zarobiť svojim ľuďom, za závažnejšie však považuje Sulíkovo vyhlásenie, že pre SaS je dôležité mať ľudí v okrskových komisiách, lebo práve tí vedia sčítanie ovplyvniť. Sulík v utorok pre Aktuálne.sk uviedol: „Dôležití sú pre nás okrskoví zástupcovia, tí to vedia to sčítanie ovplyvniť a tých máme 6 000, to je pre nás podstatné.“ Toto vyjadrenie sa podľa Fica nedá nijako ospravedlniť. „Predstavte si, že by som ja takúto vetu povedal,“ zdôraznil Fico. „Čo mal tri promile?“ dodal s tým, že to sú metódy, ktoré Smer-SD znervózňujú. Sulík nemôže byť podľa Fica predseda parlamentu, ak tam bude, bude to hanba zvyšných koaličných strán.

Predseda Smeru-SD ďalej povedal, že celé referendum vnímali ako súčasť predvolebnej kampane jednej z vládnych strán, preto nevidí dôvod, aby ho v rámci svojej činnosti podporovali. SaS si podľa Fica vymyslela kampaň, ľudia teraz za ňu zaplatia faktúru viac ako sedem miliónov eur. A to len preto, „lebo tu máme takýchto dobrodruhov, ktorí si pomýlili pôsobenie vo veľkej politike s veľkým žúrom". „Ale to nie je veľký žúr s drogami, ale toto je vážny politický systém, kde si nikto nemôže iba tak s Ústavou SR a s priamou demokraciou robiť čo chce,“ zdôraznil Fico.

Sulíka zaráža, že ho chce predseda Smeru-SD odvolať pre jediné slovo, keď nereagoval rovnako zásadne na kroky bývalého predsedu parlamentu a svojho spolustraníka Pavla Pašku, ktorý svojvoľne zmenil text už schváleného zákona o sociálnom poistení. „Toto vnímam ako hrubý prešľap, len tak si predseda parlamentu zmení zákon, ktorý schválili poslanci. To pánovi Ficovi nevadilo. A ja poviem v inej súvislosti slovo ovplyvniť a už robí drámu,“ poznamenal Sulík.

Predseda národnej rady v utorok pre Aktuálne.sk uviedol: „Dôležití sú pre nás okrskoví zástupcovia, tí to vedia to sčítanie ovplyvniť a tých máme 6 000, to je pre nás podstatné.“ Zdôraznil, že slovo ovplyvniť myslel v zmysle dohliadnuť na to, aby s výsledkami referenda nikto nemanipuloval. Na rozdiel od Smeru-SD podľa Sulíka SaS nikdy nebola v podozrení, že by kupovala hlasy rómskych spoluobčanov, ako napríklad Ficova strana vo voľbách do VÚC v Prešovskom kraji.

Predseda liberálov súhlasí, že jeho strana si referendom robila predvolebnú kampaň. „Áno, referendum nám pomohlo dostať sa do parlamentu, čím sme výraznou mierou prispeli k tomu, že skončilo obdobie rozkrádania,“ podotkol Sulík.

Kampaň k referendu SaS odštartuje budúci týždeň, pripravených majú tisíc bilbordov a do všetkých schránok na Slovensku rozdistribuujú letáky.

Ficovi Sulík odkázal, že jeho strana nemusí sponzorom splácať 300 miliónov korún na predražených zákazkách. „Rád by som pripomenul, že 7 miliónov na referendum je len zlomkom toho, čo ukradli sponzori, ktorým sa pán Fico zaviazal, keď zakladal stranu. Pre Slovensko by bolo oveľa lacnejšie, keby aj pán Fico pri zakladaní strany organizoval referendum,“ dodal.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM