Webnoviny - Svet

Sulík rokoval s primátorom Prešova Hagyarim

WEBNOVINY.SK

Predseda NR SR Richard Sulík (vľavo) a primátor Prešova Pavel Hagyari počas brífingu s novinármi. Foto: SITA/Viktor Zamborský

PREŠOV 20. augusta (WEBNOVINY) – Predseda Národnej rady SR Richard Sulík dnes rokoval v Prešove s primátorom mesta Pavlom Hagyarim. Išlo o jeho prvú návštevu Prešova vo funkcii predsedu parlamentu. Sulík má v krátkom čase v pláne navštíviť všetkých primátorov krajských miest na Slovensku, dnes bol v Košiciach a Prešove. Ako uviedol, išlo skôr o formálnu návštevu, chcel spoznať ľudí, ktorí sú na pozíciách primátorov a županov v Prešove a Košiciach.

Hovorilo sa o komunálnych voľbách, rómskej problematike, povodniach, prechode ďalších kompetencií na mestá a obce a o výpadku daní. Téma povodní a v Prešove zvlášť zosuvov pôdy rezonovala aj na stretnutí s predsedom Prešovského samosprávneho kraja Petrom Chudíkom. Predseda parlamentu navrhol, že deťom zo zaplavených oblastí by chceli poskytnúť rekreačné pobyty v účelovom zariadení NR SR v Častej – Papierničke. „Sme pripravení prijať tam deti, ktoré sú z rodín postihnutých povodňami. Predpokladám, že dôjde k spolupráci s mestom alebo s VÚC,“ povedal Sulík. Vie si predstaviť, že by to mohli využiť ešte počas letných prázdnin. Prípadne prvý septembrový týždeň, čo Sulík nepovažuje za veľký problém.

Primátor Prešova Pavel Hagyari novinárov informoval, že navrhol predsedovi parlamentu urobiť z Košíc a Prešova druhé silné centrum Slovenska. Presadzuje myšlienku, aby 30 až 40 percent štátnych orgánov a ministerstiev bolo postupne presunutých na východ republiky. „Čím by vznikli nielen nové pracovné miesta, ale zvýšila by sa aj vážnosť tohto regiónu, ktorý je ďaleko od najpriemyselnejších častí Slovenska,“ uviedol Hagyari. Sulík vyhlásil, že tento názor nezdieľa. Myslí si, že je dobré, keď centrálna štátna správa je na jednom mieste. Skôr je za to, že treba čím skôr dostavať diaľnicu, aby bol aj východ Slovenska zaujímavý pre investorov.

SITA

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM