Webnoviny - Svet

Sulík vyhlásil novú voľbu generálneho prokurátora

WEBNOVINY.SK

Ilustračé foto SITA/Michal BurzaBRATISLAVA 1. júna (WEBNOVINY) – Predseda Národnej rady SR Richard Sulík vyhlásil novú voľbu generálneho prokurátora. Poslanci môžu predkladať kandidátov do 10. júna do 20:00. Ako vyhlásil Sulík dnes pred novinármi, svojím rozhodnutím sa nesnaží predbehnúť rozhodnutie Ústavného súdu SR, pretože voľba generálneho prokurátora sa mohla konať už tento utorok. Podľa neho však SaS sľúbila novú politickú kultúru a preto rozhodol dať na podanie návrhov takmer desať dní.

Ústavný súd má podľa Sulíka dovtedy čas vydať predbežné opatrenie, ktorým by zastavil verejnú voľbu, o čo požiadal prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý. „Ak ústavný súd vydá predbežné opatrenie, jeho stanovisko zohľadníme,“ uviedol Sulík. Podľa neho totiž stále existuje možnosť voliť aj tajne, ak o to požiada minimálne 15 poslancov zákonodarného zboru. Koalícia na parlamentnej schôdzi schválila, že generálny prokurátor sa bude voliť verejne.

Podľa Sulíka stále platí, že kandidátom koalície na generálneho prokurátora je Jozef Čentéš, ktorého navrhla SaS. Podľa neho voľba generálneho prokurátora môže prebehnúť na plánovanej júnovej schôdzi NR SR alebo zvolá pre voľby novú schôdzu.

Tichý v podaní na ústavnom súde napadol viaceré novelizované ustanovenia Zákona o rokovacom poriadku NR SR upravujúce verejnú voľbu generálneho prokurátora ako aj verejné voľby ďalších predstaviteľov orgánov a inštitúcií, pretože podľa jeho právneho názoru nie sú v súlade s ústavou, čo má potvrdiť nálezom ústavný súd. Tichého podnet plénum Ústavného súdu SR dnes pridelilo sudcovi spravodajcovi. Plénum nerozhodovalo o žiadosti Tichého, aby ÚS vydal predbežné opatrenie, že sa verejná voľba nemá vykonať, kým súd nerozhodne vo veci samej. Generálna prokuratúra doručila podanie na ÚS kuriérom, no z podania nevyplýva, že by žiadala o prednostné vybavenie.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM