Webnoviny - Svet

Superkombinácia mužov pravdepodobne v piatok

WEBNOVINY.SK

Foto: SITA, AP WHISTLER 16. februára (WEBNOVINY) – Štart zjazdu mužov do superkombinácie na zimných olympijských hrách v kanadskom Vancouveri, ktorý sa mal pôvodne uskutočniť v utorok o 19.00 h SEČ, v dôsledku hustého sneženia odložili. Riaditeľ pretekov Günther Hujara z Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS) predloží organizačnému výboru ZOH (VANOC) návrh nového časového rozpisu, ktorý využije tri „voľné“ dni v budúcom týždni. Mužská superkombinácia by sa v prípade súhlasu preložila na piatok 19. februára. V dôsledku tejto zmeny sa pravdepodobne posunie piatkový mužský superobrovský slalom na nedeľu 21. februára a nedeľňajší obrovský slalom mužov bude až v utorok 23. februára, keď mal byť na zjazdárskych svahoch voľný deň. Nepriazeň počasia nepustí na trate vo Whistleri ani ženy, ktoré mali v utorok absolvovať tréning zjazdu. „Pre husté nočné sneženie a odmäk v spodnej časti zjazdovky sa dnešná superkombináicia mužov odkladá. Zrušený je aj tréning zjazdu žien. Z dôvodu nutnej preparácie tratí sú svahy úplne uzavreté,“ vyhlásil Hujara.

Z desiatich alpských lyžiarskych disciplín sa zatiaľ vo whistlerskom dejisku ZOH konala iba súťaž v zjazde mužov, ktorú tiež odložili z prvého súťažného dňa ZOH soboty na pondelok. Ženy by sa mali v stredu dočkať prvého bodu svojho programu – zjazdu. Na tento deň je predpoveď priaznivejšia, počasie by sa malo umúdriť. Vo štvrtok má potom nasledovať superkombinácia lyžiarok.

Organizačný štáb takýto vývoj predpovedal už v pondelok, keď Hujara vyhlásil: „Budeme na nohách celú noc, ale nemôžeme odhŕňať sneh, ktorý ešte ani nezačal padať. Ďalší problém spočíva v miernych teplotách z dnešného popoludnia, pre ktoré sneh spadne na mokrý povrch a jeho odpratávanie bude náročnejšie.“ Meteorológovia vniesli do tejto situácie trochu optimizmu, najbližších sedem dní bude dejisko ZOH pod vplyvom tlakovej výše, ktorá sľubuje optimálne podmienky.

SITA, AP

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM