Správy Regióny Kultúra

Susedský deň spojil obyvateľov Starého Mesta. Tí utužovali vzájomné vzťahy

Pri príležitosti Európskeho dňa susedov, sa v uliciach zišli Staromešťania, aby sa navzájom lepšie spoznali a utužili susedské vzťahy.

Ilustračný obrázok k článku Susedský deň spojil obyvateľov Starého Mesta. Tí utužovali vzájomné vzťahy
4
Galéria
Foto: Marek Velček / Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

Uplynulú nedeľu (28. mája) bol Európsky deň susedov. Na výzvu staromestskej samosprávy zareagovalo hneď niekoľko komunít v mestskej časti. Stretli sa susedia z vnútrobloku ulíc Justičná, Poľská, Karadžičova a Chorvátska, susedia z Jánošíkovej a Gorazdovej ulice či susedia z okolia Rodinného centra Prešporkovo. Bratislava24.sk informovala hovorkyňa Starého Mesta Nora Gubková.

Susedské stretnutia

Na stretnutia prišiel aj starosta Starého Mesta Radoslav Števčík. „Európsky deň susedov je skvelý projekt. Dobré susedské vzťahy sú totiž dôležitejšie ako akákoľvek dobrá adresa v meste. V posledných rokoch dochádza aj v Starom Meste k značnej obmene obyvateľov, preto je dobré, ak sa susedia spoznajú a vzájomne sa zblížia. Budem Staromešťanov povzbudzovať, aby sa stretávali a spoznávali, aby susedské stretnutia na ulici, vo dvore, či vo vchode mali častejšie,“ povedal starosta Radoslav Števčík.

Prvý Deň susedov sa uskutočnil v jednej štvrti v Paríži v roku 1999 a postupne sa pridávali jednotlivé krajiny. Európsky deň susedov je podporovaný Európskou federáciou miestnej solidarity od roku 2003. Vznikol ako reakcia na vzájomné odcudzovanie ľudí a je určený na podporu súdržnosti, vytváranie nových priateľstiev a medziľudských vzťahov. Hlbšie vzťahy obyvateľov jednotlivých lokalít významne zvyšujú aj bezpečnosť v mestských častiach.

Susedský deň v Starom Meste
4
Galéria
Foto: Marek Velček / Zdroj: Bratislava - Staré Mesto
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM