Barbara Dallosová Zo Slovenska

Svahy okolo Žiaru spustili snežné delá: Kedy to vyzerá na prvú lyžovačku?

Aj vás už to láka na svahy? Zisťovali sme, ako to vyzerá so štartom sezóny v strediskách v Kremnických a Štiavnických vrchoch.

Ilustračný obrázok k článku Svahy okolo Žiaru spustili snežné delá: Kedy to vyzerá na prvú lyžovačku?
5
Galéria
Zdroj: TASR

December je v plnom prúde a milovníci zimných športov si začínajú brúsiť zuby na aktívny relax na blízkych svahoch. Zisťovali sme, ako to so štartom sezóny vidia prevádzkovatelia okolitých stredísk.

Na Krahuliach 30 centimetrov

V meste sa po prvom snežení perina v uliciach neudržala, v Kremnických vrchoch už prírode pomáhajú. Ako pre Žiar24 uviedol Vladimír Urblík zo strediska Ski Krahule, snežné delá na Krahuliach spustili už pred dvoma týždňami.

,,Zasnežujeme už dva týždne, avšak počasie je kolísavé, je zima, potom sa oteplí, prší… Momentálne máme 30 centimetrov snehu, no má sa zase otepliť. Spustenie sezóny plánujeme na piatok 14. decembra. Otvoríme zatiaľ na víkend, cez týždeň zatvoríme a otvoríme opäť na predvianočný víkend," uviedol Urblík.

Zasnežovanie komplikujú oteplenia

Zasnežuje sa aj v druhom stredisku v Kremnických vrchoch, na svahoch Skalka arena. Ako však ozrejmil Peter Hyža zo strediska, počas teplých dní, akými sú tieto, delá na Skalke spustiť nemôžu.

,,Keď sú dostatočné mínusové teploty, tak zasnežujeme. No napríklad v noci na dnes bolo u nás paradoxne trochu teplejšie ako bolo v dolinách, čiže napríklad na Krahuliach bolo viac mínusov ako u nás, my sme snežiť nemohli. Nad budúcim víkendom visí otáznik, ale nevylučujem, že by sme mohli otvoriť. Reálnejšie to ale vidím na ten predvianočný víkend (22.-23.12)," predpokladá štart sezóny Hyža.

Snežné delá už pracujú aj v najjužnejšie položenom lyžiarskom stredisku na Slovensku. Podľa Lucie Blahovej zo Salamandra resort kazí stredisku plány oteplenie, na svahoch sa ale už zasnežuje. ,,Sezónu by sme chceli spustiť 15. decembra, to však ešte môže ešte zmeniť niekoľko faktorov, predovšetkým počasie," vysvetľuje Blahová.

Pozrite si v našej fotogalérii autentické zábery zo zasnežovania na Krahuliach spred niekoľkých dní.

Sledujte nás aj na Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah zo Žiaru a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM