Webnoviny - Svet

Švajčiari do štvrťfinále proti USA

WEBNOVINY.SK

Alexej Kaľužnyj (v bielom) pred prvým gólom v sieti Švajčiarska Foto: AP Photo/Julie Jacobson VANCOUVER 23. februára (WEBNOVINY) – Hokejisti Švajčiarska zvíťazili v utorňajšom stretnutí kvalifikačnej fázy olympijského turnaja nad Bieloruskom 3:2 po samostatných nájazdoch a postúpili do štvrťfinále, v ktorom nastúpia v stredu o 12.00 h miestneho času (21.00 SEČ) proti USA. Američania si účasť v najlepšej osmičke vybojovali už v základnej fáze olympijského turnaja vo Vancouveri. Švajčiari si zopakujú štvrťfinále z predchádzajúcich ZOH 2006. Bielorusi, ktorí sa pred štyrmi rokmi do Turína nekvalifikovali, už na turnaji svoje účinkovanie skončili a najlepšie skončia na 9. mieste. Švajčiarsko vyhralo vo Vancouveri druhý zápas a tréner Ralph Krueger si tak svoje pôsobenie na reprezentačnej lavičke predĺžil minimálne ešte o jeden duel. V samostatných nájazdoch si pri švajčiarskom víťazstve pripísal rozhodujúci gól Lemm. Stretnutie s Kanaďanom Paulom Devorským viedol Slovák Peter Ország.

Výsledok – kvalifikácia o postup do štvrťfinále:

Švajčiarsko – Bielorusko 3:2 po sam. nájazdoch (1:1, 1:1, 0:0 – 0:0, 1:0) Góly: 13. Sprunger (Wick, Plüss), 28. Domenichelli (Streit), rozhodujúci sam. nájazd: Lemm – 1. A. Kaľužnyj (Kosťučenok), 36. K. Zacharov (Ugarov, Stasenko) Vylúčení: 5:3 na 2 min, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 42:23, rozhodovali: Devorski (Kan.), Ország (SR) – Blumel (ČR), Nowak (USA), 17 397 divákov.

Samostatné nájazdy: Déruns 1:0, Antonenko nedal, Lemm 2:0, Meleško 2:1, Rüthemann nedal, S. Kosticyn nedal.

Zostavy: Švajčiarsko: Hiller – Streit, Y. Weber, Furrer, von Gunten, Blindenbacher, Sbisa, Diaz, Seger – Paterlini, Plüss, Rüthemann – Ambühl, Déruns, Monnet – Wick, Jeannin, Lemm – Domenichelli, Sannitz, Sprunger Bielorusko: Mezin – Salej, Kosťučenok, Makrickij, Stasenko, Riadinskij, Denisov, Kolosov – Konstantin Koľcov, A. Kaľužnyj, S. Kosticyn – Kulakov, Meleško, Stas – Ugarov, K. Zacharov, Zaďoľonov – A. Michaľov, Antonenko, Demagin

Už po 59 sekundách hry zaváhal brankár Švajčiarska Hiller a nezlikvidoval nevydarené sólo Kaľužného. Bieloruský hokejista odrazený puk napokon prestrčil do bránky a jeho tím viedol. Švajčiari sa hneď snažili vyrovnať, ale podarilo sa im to až v 13. min. Pri presilovke ukázal výbornú prácu s hokejkou vo vzduchu Sprunger a zblízka poslal puk do siete. Švajčiari boli síce aktívnejší, ale cez pozornú bieloruskú defenzívu sa nedokázali presadiť. V 27. min neuspel pri sóle Paterlini. O minútu neskôr však už v presilovke stál na správnom mieste Domenichelli, ktorý na dvakrát pretlačil za Mezina Streitovu strelu. Dôležitosť presilových hier sa ukázala v 36. min, po Ugarovovom teči sa puk dostal k voľnému Zacharovovi, ktorý ho usmernil do odkrytej bránky a vyrovnal. Oba tímy odvtedy hrali takticky a nechceli urobiť žiadnu chybu. Obrany boli pozorné, útočníci nevedeli nič efektívne vymyslieť. V 64. min išiel na trestnú lavicu Wick, ale najväčšiu šancu si vypracoval jeho tímový kolega Sannitz. Z prečíslenia dvoch na jedného však nevyťažil nič. Švajčiari boli v predĺžení nebezpečnejší, skóre sa nemenilo a rozhodli až samostatné nájazdy. V nich zlikvidoval Hiller pokusy Antonenka i Sergeja Kosticyna a keďže na opačnej strane boli úspešní Déruns a Lemm, Švajčiari sa tešili z postupu.

SITA

Pozrite si „program a výsledky“.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM