Webnoviny - Svet

Švajčiarsko do roku 2034 odstaví jadrové reaktory

WEBNOVINY.SK

Foto: SITAZÜRICH 25. mája (WEBNOVINY) – Švajčiarska vláda v stredu rozhodla, že v krajine sa do roku 2034 postupne zastaví prevádzka jadrových elektrární po tom, ako havária v Japonsku otriasla dôverou verejnosti v jadrovú energetiku. Vláda však uviedla, že predčasne nezatvorí nijakú z terajších elektrárni.

Kabinet sa dohodol na tom, že vo Švajčiarsku sa nepostavia žiadne ďalšie jadrové reaktory, keď sa skončí životnosť terajších elektrárni. Najstaršia sa má odstaviť v roku 2019 a najnovšia má byť v prevádzke do roku 2034.

„Existujúce jadrové elektrárne sa uzatvoria po uplynutí ich životnosti a nenahradia ich nové jadrové reaktory,“ uviedla vláda vo vyhlásení. Toto rozhodnutie pravdepodobne uspokojí podnikateľské skupiny, ktoré upozorňovali, že predčasné odstavenie jadrových reaktorov Švajčiarska by mohlo viesť k vyšším nákladom na elektrinu a negatívne ovplyvniť priemyselný sektor krajiny, ktorý je náročný na energiu.

Švajčiarsko má päť jadrových elektrárni, ktoré sa na výrobe elektriny v krajine podieľajú štyridsiatimi percentami. V susednom Nemecku sa má o ukončení prevádzky jadrových elektrárni hlasovať 6. júna. Predpokladá sa, že Berlín schváli zatvorenie všetkých nemeckých jadrových reaktorov v priebehu desaťročia.

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM