Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Aj Česi odsudzujú svojho mŕtveho krajana v Tatrách

Na vysokohorskú tatranskú túru sa český turista vybral ako na prechádzku do mesta. Za svoju nezodpovednosť zaplatil vlastným životom a ani jeho krajania sa ho nezastávajú.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Aj Česi odsudzujú svojho mŕtveho krajana v Tatrách
Zdroj: Dnes24.sk

Pojem „český turista v Tatrách“ už zľudovel ako dobrý vtip. Väčšina skúsených horalov pri ňom očakáva neuveriteľné historky o tom, ako sa v sandáloch, či šľapkách niekto snažil dostať na Gerlach. V realite sú to však smutné príbehy, ktoré zďaleka nepostihujú len nezodpovedných českých turistov. Svoje schopnosti vo Vysokých Tatrách často precenia aj Poliaci a Slováci. Tentokrát však kroniku tatranských obetí rozšíril opäť český turista. O prípade píše viacero českých médií a šťavnato ho komentujú aj ich čitatelia.

Zbytočná smrť

Portál idnes.cz uvádza, že 49-ročný český turista sa aj s manželkou vyviezli na Skalnaté pleso a odtiaľ pokračovali pešo. Na vysokohorskú turistiku však vôbec neboli vybavení. Podľa záchranárov bol muž oblečený „ako na výlet do mesta“ a tak nevhodná obuv mohla zapríčiniť jeho neskorší tragický pád.

Manželia po chvíli zišli zo značeného chodníka. Žena zrejme mala viac rozumu, alebo len menej síl a v polovici cesty sa otočila späť. Jej muž však pokračoval ďalej na hrebeň. Jeho cieľom mal byť Huncovský štít. Vo výške však stratil orientáciu a keď zostupoval dole inou trasou, zrútil sa približne z 200 metrovej výšky.

Záchranárov upozornili na jeho pád iní horolezci, ktorí jeho tragickú nehodu videli z Kežmarského štítu. Privolaná horská služba mu však už nevedela pomôcť, pretože utrpel ťažké zranenia. Zniesli ho dole a jeho identitu odhalili až o dva dni.

Žiadne pochopenie

„Tatry nie sú Sněžka,“ píše jeden český čitateľ pod článkom a v podobnom duchu sa nesú aj ostatné reakcie. „Kedy už naši konečne pochopia, že do Tatier sa nechodí ako na Lysú horu? Tí Slováci z nás musia mať naozaj šedivé vlasy…“ dopĺňa ho Jiří Juřica.

Mnohí čitatelia zdieľajú vlastné podobné skúsenosti. „Boli sme v Tatrách posledné dve dovolenky a musím povedať, že 90 percent turistov tam nemá čo robiť. Majú nevhodné oblečenie, topánky ako na Karloveskú promenádu… ťahajú so sebou malé deti a to aj na veľmi náročné túry. A nie sú to len Česi. Zažil som hlavne nezodpovedných Poliakov,“ píše Milan Koiš.

„Pred týždňom som sa vrátil z Tatier a podľa toho, čo som tam videl, sa takémuto príbehu vôbec nečudujem. Väčšina Čechov sa chovala ako majstri sveta a po horách chodili ako na výlet na Slapy. K tomu armáda urevaných faganov a dokonca kočíky, v lepšom prípade bábätko uviazané na tele… Bohužiaľ, za podobné chyby sa často platí tou najvyššou cenou. Ako turista nemal na Huncovskom štíte čo robiť,“ pridávajú sa ďalší českí komentátori.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM