Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Aká je šanca, že zomriete na rakovinu pred 70-kou?

Je to alarmujúce zistenie - takmer štvrtine slovenských mužov hrozí, že úplne zbytočne zomrie ešte pred 70. narodeninami na civilizačné choroby, ktorým sa dá predchádzať.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU:  Aká je šanca, že zomriete na rakovinu pred 70-kou?
Zdroj: Dnes24.sk

Choroby ako rakovina, srdcovo-cievne ochorenia, cukrovka a chronické respiračné problémy predčasne pripravia o život až 17 miliónov ľudí na celom svete. To znamená, že pacienti zomrú pred dovŕšením 70 rokov života. Vyplýva z údajov najdetailnejšej globálnej analýzy úmrtnosti na tieto diagnózy. Zostavili ju vedci z Imperial College London, Svetovej zdravotníckej organizácie a NCD Alliance. Výsledky zverejnil portál Imperial College London.

Slovenské výsledky

Vedci skúmali situáciu v 180 krajinách po celom svete. Nevynechali ani Slovensko. Až 11% slovenských žien a 23,6% slovenských mužov pravdepodobne zomrie na rakovinu, srdcovo-cievne choroby, či cukrovku ešte pred dovŕšením 70 rokov. Je to približne rovnaký podiel ako v okolitých krajinách V4.

V susednom Česku je táto hodnota 10,2 % pre ženy a 20 % pre mužov, o niečo horšie, ale stále porovnateľne sú na tom Poliaci.

Úplne najhoršie sú na tom Maďari, kde šanca predčasne zomrieť na spomínané choroby je v prípade žien viac ako 15% a pri mužoch až 31%.

Podľa vedcov z Imperial College London je to veľmi znepokojivý trend, pričom väčšine štátov sa ho nedarí zlepšovať. “Muži a ženy vo väčšine krajín na svete majú dnes väčšiu pravdepodobnosť zomrieť na tieto neprenosné choroby ako na HIV,” uvádza portál Imperial College London.

Na čele vedeckého tímu stál profesor Majid Ezzati. “Chudoba, nekontrolovaná propagácia alkoholu a tabaku, ako aj slabé systémy zdravotnej starostlivosti robia z týchto chronických chorôb väčšiu hrozbu pre ľudské zdravie ako sú baktérie a vírusy,” cituje profesora Ezzatiho portál Imperial College London.

Víťazi a porazení

Rozdelenie krajín podľa výsledkov dobre ilustruje životnú úroveň a kvalitu dostupnej zdravotnej starostlivosti. V rámci celosvetového rebríčka sú na tom najhoršie muži v Mongolsku a na ostrove Fidži, kde šancu predčasne zomrieť na uvedené choroby majú na takmer 40 percent.

Ďalej v čiernom zozname nasledujú bývalé sovietske republiky vrátane Ukrajiny (35%) a samotného Ruska (36,5%). To dokazuje nízku kvalitu života v týchto krajinách a problémy s alkoholizmom. V prípade žien je prvá desiatka krajín s najhorším výsledkom takmer výlučne z Afriky.

Naopak, najlepšie výsledky dosiahli krajiny patriace do západného sveta. Na prvom mieste z hľadiska mužov je Island, kde pravdepodobnosť, že tamojší obyvateľ zomrie ešte pred dovŕšením 70 rokov na rakovinu, infarkt, či cukrovku je menej ako desať percent. Nasleduje Švajčiarsko, Švédsko a Nórsko s veľmi podobnými hodnotami. Dobre obstáli aj Južná Kórea, Austrália, či Japonsko.

Z hľadiska žien majú najlepšie výsledky v Južnej Kórey (4,7%), Japonsku (5,7%), Španielsku (6,4%) a vo Švajčiarsku (6,6%). Dobrému zdraviu sa tešia aj dámy v Taliansku, Portugalsku, Fínsku a Francúzsku.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM