Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ako brexit ohrozuje lásku

Na britských ostrovoch žije pol milióna zamilovaných párov, ktoré sa obávajú, že ich odchod Veľkej Británie z Európskej únie rozdelí. Môže za to špeciálna podmienka britskej vlády.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ako brexit ohrozuje lásku
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Britský portál standard.co.uk podrobne popisuje príbehy zmiešaných párov, ktoré sa vážne obávajú svojho osudu po brexite. Sú medzi nimi aj manželské dvojice a vždy má jeden britské občianstvo a druhý pochádza z inej členskej krajiny EÚ, mnohí aj zo Slovenska.

Tohtoročný Valentín bol pre nich, podľa portálu, smutne výnimočný – namiesto oslavy svojej lásky riešili, čo sa s nimi stane, ak vláda naplní svoje plány.

Podmienka dostatočného príjmu

“Obávame sa podmienky minimálneho príjmu pre európskych občanov vo Veľkej Británii,” cituje portál Mary Atkinsonovú, ktorá zastupuje britskú kampaň “Rodiny spolu,” na podporu zmiešaných párov po brexite.

V krajine totiž už dnes platí pravidlo, že ak britský občan/občianka nezarábajú aspoň 18600 libier ročne, nemôžu sponzorovať udelenie víz pre partnera z krajiny mimo EÚ. “Po brexite chce vláda rozšíriť toto pravidlo aj na pol milióna Britov, ktorí majú za partnera cudzinca z inej členskej krajiny EÚ,” píše standard.co.uk.

Takýto scenár by prichádzal do úvahy najmä v prípade, že by Spojené kráľovstvo opustilo EÚ bez dohody. “Nikto v referende o brexite nehlasoval za to, aby sa rozdelili milujúce rodiny. Bojíme sa, že práve toto sa stane," hovorí Mary Atkinsonová.

Aj slovenskí občania

Článok uvádza niekoľko príbehov zmiešaných párov, ktoré sa obávajú o svoju budúcnosť na britských ostrovoch. Je medzi nimi aj Britka Anna Radcliffe (28) a Slovák Ján Splivka (27). Obaja sa zoznámili v Londýne, kde Anna vyrástla a Ján vyštudoval univerzitu.

“Netušíme, čo nám brexit prinesie. Zvažujeme, že sa presťahujeme do Austrálie. Ale na druhej strane sa práve vďaka brexitu cítime Londýnčanmi viac ako kedykoľvek pred tým, pretože toto mesto zostalo veľmi tolerantné a otvorené…,” hovorí pre standard.co.uk An­na.

Dodáva, že Jána už situácia prinútila vybaviť si britský pas. Zároveň sa vyznáva, že ich spolužitie je harmonické, aj keď sú každý z inej krajiny. “Nemám pocit, že by bol nejaký zásadný rozdiel medzi našimi kultúrami okrem toho, že normálny čaj na Slovensku znamená čaj bez mlieka.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM