Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ako často chodíme do práce nachladnutí?

Kašľajúci a kýchajúci kolega pri vedľajšom stole síce vadí skoro každému, ale zároveň platí, že skoro každý z nás chodí aspoň občas do práce ako bacilonosič.

Zdroj: Dnes24.sk

Hoci to hovorí každý lekár, Slováci a Česi si to odmietajú vziať k srdcu – nachladnutie, či chrípku treba vyležať doma v pokoji. Netreba utekať k doktorovi ani do lekárne, stačí len teplý čaj a pokoj na lôžku s pomocou tradičných babských receptov ako sú slepačia polievka, zázvorový čaj, cibuľa, cesnak, vitamíny. V takom prípade trvá neliečená chrípka sedem dní a liečená týždeň. Lenže ako dokazuje veľký prieskum agentúry STEM/MARK, väčšina z nás si to aj tak zamieri do práce.

Robia to všetci

“Prechladnutí kolegovia v práci vadia viac ako dvom tretinám (69%) Čechov a Slovákov. Napriek tomu až 95% z nich tiež aspoň občas chodí do práce s chorobou,” píše český portál idnes.cz. Ďalšie štatistiky sú ešte zarážajúcejšie. Takmer tretina Slovákov pracuje s chorobou vždy a takmer desatinu neodradí ani horúčka a bolesti.

Takýto prístup je nezodpovedný nielen voči kolegom, ktorí sa môžu tiež nakaziť, ale aj voči vlastnému zdraviu. Prechodená chrípka môže spôsobiť vážne komplikácie, ktoré sa môžu skončiť až zápalom srdcového svalu. Ani pracovný výkon za takýchto okolností nie je nijako oslnivý.

Hlavne mladí

Nie je žiadnym prekvapením, že ísť do práce s tečúcim nosom a kašľom je výsadou najmä mladých, dravých ľudí, ktorí pracujú na svojej kariére, prípadne tých, ktorí majú doma deti a nemôžu si dovoliť prísť ani o časť príjmu. “V Česku sú to najmä ľudia vo veku 18 a 29 rokov a na Slovensku 30 – 44 rokov.”

Portál idnes.cz prináša aj radu lekára Michala Jurovčíka. Hneď na úvod pripomína, že s každým nachladnutím sa nedá chodiť k lekárovi, pretože by sa zbytočne zahltili čakárne a nakazili iní pacienti. “K doktorovi by ľudia mali ísť vtedy, ak ich problémy trvajú dlhšie ako týždeň, alebo ak sa stav zhorší, či sa objaví nová komplikácia.”

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM