Hokej Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ako chutí držková zo slávneho Stanley cup-u

Do svetoznámej hokejovej trofeje už naliali a naložili naozaj všetko možné - homáre, vodku, svätenú vodu a dokonca aj tradičnú slovenskú polievku. Spomienky strážcu Stanleyho pohára sú naozaj úsmevné.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ako chutí držková zo slávneho Stanley cup-u
Zdroj: TASR

Tento 15-kilogramov vážiaci pohár z čistého striebra je snom zrejme každého hokejistu. Minimálne vziať ho do rúk a na chvíľu sa vžiť do kože všetkých víťazných hokejistov, ktorí ho vo chvíli triumfu radostne zdvíhali nad hlavu, by nepochybne chcel každý hokejový fanúšik. Z ich pohľadu má Phil Pritchard prácu snov – okrem toho, že je kurátorom hokejovej siene slávy v Toronte, je tiež hlavným strážcom Stanleyho pohára a cestuje s ním všade, kam sa len pohne. Nasledoval ho aj na Slovensko a pre americký športový portál For The Win porozprával, čo všetko s ním zažil.

Už v ňom bolo všetko

Vyhrať Stanley cup je veľká vec a hokejisti, ktorým sa to podarí, sa s ním môžu ísť pochváliť domov pred svojich národných fanúšikov. V takom prípade vzácnu 125-ročnú trofej sprevádza Phil Pritchard a nespustí z nej oči ani na chvíľu. Preto mu za tridsať rokov, čo vykonáva túto prácu, neunikla ani jedna bláznivosť, ktorú so Stanleyho pohárom hokejisti vyvádzali.

Hokej Slovensko: viac aktuálnych správ z hokeja

“Keď ideme do východnej Kanady, kde sa veľa rybárči, vždy chce niekto do pohára dať homára. Keď sme vo Fínsku, zrejme s ním skončíme v saune, v Rusku sa z neho pije vodka a v americkom Detroite do neho naložili chobotnicu. Pamätám si, že raz v ňom pokrstili dieťa a pravidelne s ním chodíme na cintoríny, ukázať trofej milovaným zosnulým. Myslím, že ten pohár má skutočne svoj vlastný životný príbeh a ľudia ho tak vnímajú,” hovorí Pritchard pre For The Win.

Na Slovensku držková

Strážca Stanleyho pohára si však špeciálne spomína na svoj pobyt na Slovensku: “Keď pohár vyhral Tomáš Kopecký a Blackhawks, išli sme s ním do jeho rodného mesta na Slovensku. Tomáš vždy vyhlasoval, že jedného dňa z neho bude jesť polievku jeho mamy. Neviem, ako sa volá po slovensky, ale v angličtine mi vysvetlili, že je to polievka zo žalúdkov kráv…,” hovorí Pritchard.

Držkovú od pani Kopeckej ochutnal aj on sám a vraj mu veľmi chutila. Priamo zo slávneho pohára si ju však nedal, pretože, ako on sám vraví, to je privilégium len pre víťazov.

Phil Pritchard si veľmi ctí výsady spojené so slávnou hokejovou trofejou. Pre americký portál hovorí, že hoci s pohárom cestuje približne sto dní v roku a každý deň ho osobne čistí, nikdy si nedovolil zdvihnúť ho nad hlavu, pretože to je gesto, ktoré patrí len jeho víťazom. “Ak raz na ňom bude vaše meno, môžete ho zdvíhať, koľko chcete. Inak nie,” dodáva strážca Stanley cup-u.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM