Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ako sa falšujú slovenské vodičáky

Emigrant z Tunisu veselo brázdil francúzske cesty za volantom svojho auta s falošným slovenským vodičským preukazom. Pred súdom sa snažil všetkým vysvetliť, že je to v poriadku.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ako sa falšujú slovenské vodičáky
Zdroj: TASR

Tunisan (40) prišiel do Francúzska už v roku 2002. Nevedno, či mal legálny pobyt, alebo si ho až neskôr legalizoval, keď si našiel prácu. Faktom je, že mal s dokladmi problém a tak sa nejako v roku 2005 dostal človeku, ktorý mu vyhotovil falošný vodičský preukaz, ktorý bol akože vydaný na Slovensku. Francúzski žandári ho však chytili. Téme sa venuje francúzsky portál ouest-france.fr.

Na Slovensku je to ľahké

Tunisan sa postavil pred odvolací súd v meste Caen. Dôvodom bola jazda s falošným slovenským vodičákom, počas ktorej ho francúzski policajti chytili ešte minulý rok. Keď sa pozreli na kartičku a vodiča, hneď nadobudli podozrenie, že niečo nie je v poriadku. “Keďže sa im nezdala pravosť dokumentu, obrátili sa na slovenských kolegov, ktorí potvrdili, že je to falzifikát,” píše ouest-france.fr.

Obžalovaný vodič tuniského pôvodu sa pred súdom bránil, že síce žije v meste Fréjus, ale pracuje na Slovensku. “Keďže je to tam jednoduchšie, urobil si autoškolu na Slovensku a po zložení skúšok tam získal aj vodičské oprávnenie,” uvádza portál. Na svoju obhajobu pridal aj to, že ho policajti vo Fréjus kontrolovali už v roku 2013 a žiadny problém nenašli.

Súd nepresvedčil

Akokoľvek sa Tunisan snažil, nedokázal presvedčivo vyvrátiť argumenty obžaloby, ktorá mala na svojej strane stanovisko slovenskej polície. “Je skutočne zvláštne, že o sebe vyhlasujete, že máte všetko v poriadku, keď vás chytili s falošnými papiermi a používate asi tri rôzne mená,” vyhlásil predseda súdu.

Prokurátor požadoval pre muža tri mesiace väzenia s podmienkou, finančnú pokutu a zákaz šoférovania. Uviedol, že Tunisanovi a jeho zdôvodneniam nedôveruje. Súd ho napokon spod obžaloby neoslobodil, ale minimálne mu výsledný trest zmiernil. Ako presne znel verdikt portál neuvádza.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM