Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ako sa žije synovi Andreja Kisku?

Nosiť meno slávneho otca môže mať nesporné výhody, ale takáto “sláva” so sebou niekedy prináša aj starosti. Syn slovenského prezidenta prezradil, ako sa s tým naučil žiť.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ako sa žije synovi Andreja Kisku?
Zdroj: Facebook

Andrej Kiska ml. žije aj s rodinou v Prahe. Je spoločníkom v kapitálovej spoločnosti Credo Ventures a nepochybne sa mu darí. Venuje sa biznisu, ktorý umožňuje začínajúcim nádejným firmám splniť si svoje sny o veľkom podnikateľskom úspechu. Mladý Kiska je lovcom dobrých nápadov, ktorým následne pomôže premeniť sa na stovky miliónov dolárov v podobe tržieb. Rozhovor s ním priniesol český portál idnes.cz .

Život so slávnym menom

Syn slovenského prezidenta má so svojim známym otcom rovnaké krstné meno i priezvisko. Čo sa teda deje, keď sa niekde predstaví ako Andrej Kiska? Zažíva aj negatívne reakcie? To sú otázky, ktoré mu položil český portál.

“Viac sa to deje na Slovensku, oveľa menej v Česku a nikde inde vo svete si ľudia meno Kiska veľmi nespájajú s funkciou prezidenta,” odpovedá Andrej Kiska ml. Priznáva teda, že zažíva pri predstavovaní aj negatívne odozvy. “Keďže však na Slovensku máme len dve investície, nie je to taký problém. V Česku sa to stáva naozaj minimálne, čo som veľmi rád, pretože žijeme s rodinou v Prahe. Takže môj súkromný a podnikateľský život to neovplyvňuje.”

Lovec nápadov

Na Kisku ml. by zrejme chcel zapôsobiť každý začínajúci podnikateľ, ktorému chýbajú peniaze na rozbeh dobrého plánu. Jeho spoločnosť totiž investuje do firiem, ktoré majú perspektívu rásť a stať sa globálnym lídrom v akejkoľvek oblasti. Najčastejšie sú to však vývojárske firmy v oblasti softvéru a mobilných aplikácií.

“Našou úlohou je investovať do nich v najrannejších fázach, keď majú ešte len prvý prototyp a hľadajú zákazníkov. My im pomáhame dostať sa z Európy na globálnu úroveň,” hovorí Kiska.

Ide o náročnú prácu, ktorú prezidentov syn prirovnal k manželstvu – aj tam si jedna strana hľadá ideálneho partnera a naopak. Vo firme ročne posudzujú viac ako tisícku podnikateľských plánov a napokon sa rozhodnú investovať do približne desiatich. Musia to byť inovátorské nápady, ktoré majú potenciál v horizonte piatich až siedmych rokov robiť tržby v desiatkach až stovkách miliónov dolárov.

Kiskova firma financuje začínajúce podniky cez investičné fondy, do ktorých naliali peniaze rôzni investori, väčšinou podnikatelia z technických odborov. Takýmto spôsobom svoje peniaze ideálne zhodnotia a zároveň podporia rast progresívnej ekonomiky.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM