Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ako sa zo zimomrivej Kronerovej stal otužilec

Veľká dáma slovenského filmu Zuzana Kronerová má dobrý dôvod na oslavy. Získala prestížnu cenu Český lev za najlepšiu herečku vo filme Baba z ľadu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ako sa zo zimomrivej Kronerovej stal otužilec
Zdroj: TASR

Prijať postavu šesťdesiatničky Hany, ktorej ubíjajúci život starej mamy sa zrazu vďaka partii otužilcov otočí celkom na ruby, bolo pre Zuzanu Kronerovú dvojnásobne dobré. Nielenže za stvárnenie svojej postavy získala Českého leva, ale osvojila si aj nový koníček plávania v ľadovej vode, ktorý je mimoriadne prospešný pre imunitu. V rozhovore pre český portál Blesk.cz hovorí, že s otužovaním neprestala ani po skončení nakrúcania a vďaka tomu nebola celý rok chorá.

Úspech nečakala

Baba z ľadu je výborný a oceňovaný film, ktorý divákom dodáva presvedčenie, že nikdy nie je neskoro začať od znova. Hlavná hrdinka Hana, v podaní Zuzany Kronerovej, je vdova žijúca bežný stereotypný život starej mamy, ktorý sa točí takmer výhradne okolo jej synov a vnúčat. Všetko sa zásadne zmení, keď stretne Broňa. Svojrázny muž ju privedie k otužovaniu a plávaniu v ľadovej vode.

Celý Hanin život zrazu naberie iný smer, prežíva novú lásku a naberie odvahu prehodnotiť aj svoj nevyvážený vzťah so synmi. Film zapôsobil nielen na divákov, ale aj filmových kritikov a slovenská herečka získala sošku Českého leva. V rozhovore pre Blesk.cz priznáva, že taký veľký úspech rozhodne nečakala: „Pre istotu a z poverčivosti nikdy nečakám úspech. Ale keď už niečo robím, tak sa snažím zo všetkých síl, aby to dobre dopadlo. Takže hurá!“

Najprv váhanie, potom brnkačka

Zuzana Kronerová tvrdí, že nad scenárom dlho sedela, kým sa rozhodla ponuku prijať: „Keď som sa po dlhom váhaní rozhodla a overila si u doktorov, že by som to mohla zvládnuť, s radosťou som súhlasila. Vždy som bola dobrý plavec, ale horšie už bolo dostať ma do studenej vody. Za každým som sa osmeľovala aspoň pol hodinu. Bola som totiž taká teplomilná, že som dokonca odmietala aj pobyt pri mori, ak nemalo aspoň 28 stupňov. Že som sa z najväčšieho zimomrivca stala otužilcom je pre mňa stále neuveriteľné,“ priznáva pani Kronerová.

V rozhovore dodáva, že zvykať si na ľadovú vodu jej pomáhali traja tréneri na Slovensku a jeden v Česku. Následné filmové scény, kde odvážne lezie do studenej vody v zimnom počasí už potom pre ňu boli „brnkačka.“ Lásku k plávaniu na štýl ľadových medveďov si ponechala aj po skončení nakrúcania. „Aspoň raz týždenne si idem zaplávať na jazero a celý minulý rok som nebola chorá,“ dodáva ocenená Zuzana Kronerová.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM