Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ako si Česi vypýtali prezidenta Kisku

Český prezident Miloš Zeman sa bez jasného dôvodu rozhodol, že neprednesie žiadny prejav pri príležitosti 50. výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa. Zastúpi ho Andrej Kiska.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ako si Česi vypýtali prezidenta Kisku
Zdroj: TASR

Je to vlastne pekné symbolické gesto, že v deň, keď si Česi i Slováci pripomínajú významnú udalosť svojich spoločných dejín, ich opäť spojí jeden prezident. Ide však o núdzové riešenie a pre veľkú časť českej verejnosti je to zároveň výsledok sklamania z postoja ich vlastného prezidenta. Miloš Zeman totiž svojim občanom odkázal, že žiadny prejav od neho počuť nebudú a tak si Česi pohotovo vypýtali Andreja Kisku, ktorý sa im dnes večer prihovorí z televíznych obrazoviek.

Rozhnevaná reakcia

Česká verejnoprávna stanica ČT24 odvysiela v utorok večer súbežne so slovenskou RTVS prejav prezidenta Andreja Kisku pri príležitosti vpádu sovietskych vojsk do Československa v roku 1968. „K výročiu pripravujeme celodenný špeciál, v ktorom monitorujeme všetky prejavy politikov. Oficiálny prejav slovenského prezidenta je prirodzenou súčasťou vysielania,“ cituje český portál Lidovky.cz vyjadrenie hovorkyne Českej televízie.

Lidovky však vzápätí približujú, ako toto rozhodnutie vlastne vzniklo. „Predchádzali mu rozhnevané reakcie niektorých divákov, že prezident Miloš Zeman nebude k významnému výročiu prednášať žiadnu reč.“

Následne sa českí diváci začali dožadovať, aby Zemana nahradil Kiska. Takéto žiadosti prichádzali nielen na sociálnych sieťach, ale aj oficiálnou cestou. „Ako poctivý platca koncesionárskych poplatkov si vás dovoľujem požiadať o živé vysielanie prejavu prezidenta Andreja Kisku. Ide o spoločnú históriu,“ cituje český portál obsah jednej žiadosti.

Svoje už povedal…

Pán Pražského hradu svoje rozhodnutie mlčať v takýto významný deň osobne nevysvetlil. Jeho hovorca Jiří Ovčáček všetko komunikoval len cez svoj účet na sociálnej sieti. Pomerne stroho vyhlásil, že „žiadny prejav sa nechystá.“ Ako vysvetlenie uviedol, že Miloš Zeman bol vraj odvážny v dobe, keď odvaha nebola lacná a to je oveľa cennejšie ako tisíc prejavov po 50 rokoch.

Po dodatočných otázkach od novinárov hovorca upresnil, že súčasný český prezident bol svojho času vyhodený z práce za kritiku okupácie v čase začínajúcej normalizácie. Českí historici však nevedia o žiadnom verejnom, či publikovanom prejave odporu zo strany Zemana po roku 1968, aj keď je pravda, že ho v roku 1970 z komunis­tickej strany vyhodili.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM