Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ako sme nakopali oligarchov

Porážka Ficovej vlády, reformy v policajnom zbore a jednota novinárov pod značkou All for Jan - zahraničné médiá oceňujú, že Slováci neprepadli autoritatívnemu režimu a bojujú za svoju demokraciu.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ako sme nakopali oligarchov
22
Galéria
Zdroj: TASR

Vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice neprestáva byť témou pre zahraničných novinárov. Nielen brutálna poprava dvoch nevinných ľudí, ale aj udalosti nasledujúcich dní a mesiacov stále vyvolávajú údiv okolitého sveta a poklonu nad vyspelosťou slovenskej spoločnosti. Na Slovensko najnovšie pricestovali aj americkí novinári portálu The New York Review of Books. Ich článok nesie nadpis “Ako Slováci porážajú oligarchov.”

Slováci prekvapili

Americký portál hneď od začiatku priznáva, že krajina pod Tatrami nemala vo svete dobrý imidž. Preto vývoj po Kuciakovej vražde bol pre mnohých pozorovateľov prekvapivý: “V regióne, kde sú autoritatívne režimy na vzostupe a sloboda médií sa zhoršuje, bola poprava dvoch mladých ľudí vnímaná ako predzvesť príchodu zlých časov. Obzvlášť na Slovensku, ktoré bolo dlho považované za chudobnejšie a autokratickejšie ako jeho známejší susedia.”

Demonštrácie Za slušné Slovensko však ukázali veľkú životaschopnosť slovenskej demokracie. “Za uplynulý rok sa stalo niečo nečakané. Namiesto toho, aby sa krajina po vzore Maďarska, Poľska a Česka zosunula hlbšie k autoritatívnemu režimu, stovky tisícov Slovákov sa zomkli okolo svojej krehkej demokracie,” píše The New York Review of Books.

Portál obdivne vymenováva, že celoročné demonštrácie mali svoje veľké víťazstvá: “Vláda rezignovala, prijali sa reformy a novinári, z ktorých mnohí boli dovtedy konkurenti, sa spojili, aby dokončili Kuciakovu prácu.”

Treba bojovať ďalej

The New York Review of Books správne poznamenáva, že dosiahnuté zmeny nemusia byť trvalé. “Aj keď sa slovenskí lídri vymenili, ich autokraticky orientovaná vláda zostáva pri moci a jej predstavitelia by mohli vyhrať tohtoročné prezidentské a budúcoročné parlamentné voľby.”

Americký portál však vníma minuloročný slovenský príbeh ako dôkaz, že veci sa môžu zmeniť k lepšiemu: “Keď je demokracia po celom svete v ohrození, oduševnená reakcia Slovákov je významným míľnikom, malým víťazstvom založeným na šťastí, šikovnosti a odvahe.”

Foto: ilustračné

Protesty Za slušné Slovensko
22
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM