Lucia Lauková Svet o Slovensku

SVET O SLOVENSKU: Ako stráviť leto zadarmo vo Francúzsku

Mladí ľudia, ktorí majú radi dobrodružstvo a neboja sa manuálne pracovať, majú jedinečnú šancu užiť si aktívny pobyt vo Francúzsku. Nie je to klasická dovolenka, ale zážitky sú o to väčšie.

Ilustračný obrázok k článku SVET O SLOVENSKU: Ako stráviť leto zadarmo vo Francúzsku
Zdroj: TASR

Cestovanie a spoznávanie cudzích krajín a kultúr je obohacujúca skúsenosť. Človek zažije veľa nových vecí, naučí sa byť samostatným a predovšetkým sa často zbaví národnostných a rasových predsudkov, ktoré sa tak ľahko nalepia na niekoho, kto celý život nevytiahol päty z domu. Možnosť vycestovať do zahraničia a spoznať pritom ľudí z celého sveta sa otvára dobrodružným povahám, ktoré sa rozhodnú odísť pracovať do cudzej krajiny ako dobrovoľníci. Nepotrebujú na to skoro žiadne peniaze. Francúzsky portál actu.fr popisuje, ako to funguje vo Francúzsku.

Užitočné prázdniny

Organizácia Études et Chantiers organizuje dobrovoľnícke pobyty pre ľudí z celého sveta v nádhernom prostredí francúzskeho národného parku Haute valleé de Chevreuse. Dobrovoľníci zväčša čistia a konzervujú kultúrne pamiatky v chátrajúcom stave po dobu piatich týždňov. Cieľom je nielen pomôcť tam, kde to treba, ale aj naučiť sa žiť v medzinárodnej komunite.

Portál actu.fr píše, že tento rok dobrovoľníci pracovali na zrúcaninách zámku, či stredovekej kaplnky, dávali do poriadku náučný prírodný chodník a niektorí pomáhali aj v miestnom centre pre záchranu dravých vtákov. “Som šťastný, že tu môžem byť,” hovorí pre actu.fr Romain. “Je to nevšedný zážitok. Je úžasné stretnúť ľudí zo štyroch kútov sveta. Prostredie je skrátka skvelé.”

Portál cituje aj Angličanku Nicole. “Zbožňujem stretnutia s ľuďmi z celého sveta. Páči sa mi tiež práca, pri ktorej zveľaďujeme prírodu a okolité prostredie.” Nemka Miriam dodáva, že podmienkou nie je ani ovládanie francúzštiny: “Všetci tu hovoríme po anglicky. Dôležité je, že sa vždy dohodneme.”

Bez peňazí

Dobrovoľníci nedostávajú za svoju prácu mzdu, ale na druhej strane majú postarané o ubytovanie i stravu. “Samospráva Sonchamp poskytla dobrovoľníkom ubytovanie v dedine. Časť z nich zároveň pracuje v kuchyni a varí pre zvyšok skupiny,” vysvetľuje francúzsky portál.

Dobrovoľnícka skúsenosť je oficiálne otvorená každému od 14 do 99 rokov. Záujem však zväčša prejavujú mladí študenti a tak aj tento rok boli vo veku 17 – 27 rokov. Pochádzali z viac ako desiatich krajín a nechýbalo ani Slovensko: “Dobrovoľníci sa zišli z Talianska, Francúzska, Nemecka, Česka, Japonska, Anglicka, Turecka, Ukrajiny, Mexika, Slovenska a Pakistanu,” píše actu.fr

Ich pracovný deň je príjemný. Začínajú s prácou ráno o 9:00 a končia popoludní o 13:00. Následne majú voľný čas a môžu využiť ponuku výletov do okolia, napríklad do Paríža, alebo na zámok vo Versailles. “Je to dobrá príležitosť ako prejaviť dobrovoľníkom vďačnosť za ich prácu a zároveň im umožniť spoznať našu kultúru a históriu,” uzatvára actu.fr

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM